Zelenski consideră că bărbații care au părăsit ilegal Ucraina trebuie să se întoarcă: „Dacă muncești și plătești impozite, și tu aperi statul”
Full Article 3 minutes read

Zelenski consideră că bărbații care au părăsit ilegal Ucraina trebuie să se întoarcă: „Dacă muncești și plătești impozite, și tu aperi statul”

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski consideră că bărbații ucraineni care au vârsta de mobilizare și au părăsit ilegal țara după începerea invaziei ruse ar trebui să se întoarcă și să ajute Ucraina. Politicianul a menționat că acest lucru nu înseamnă necesar a participa la lupte: ucrainenii pot, de asemenea, să ajute țara prin a merge la lucru și a plăti taxe. Precizările au fost făcute pe 11 ianuarie, în timpul unei conferințe din capitala Estoniei, Tallin, relatează Ukrainskaia Pravda.

Zelenski a fost întrebat dacă, în opinia sa, Estonia ar trebui să trimită în țara lor bărbații ucraineni care au vârsta pentru mobilizare. În replică, președintele a remarcat că oameni de diferite sexe și vârste au părăsit Ucraina la începutul invaziei rusești la scară largă. Autoritățile țării nu au împiedicat acest lucru, pentru că nimeni nu știa ce se va întâmpla în continuare, a precizat el.

Cu toate acestea, situația s-a schimbat, a spus Zelenski, așa că ucrainenii care au vârsta de mobilizare, în special cei care au părăsit țara ilegal, ar trebui să se întoarcă.

Am apărat 50% din teritoriul capturat la începutul războiului, am respins inamicul. Și timp de doi ani, băieții noștri au luptat. Și, în acest moment, există persoane care au trecut granița în afara regulilor, ilegal. Iar asta este o întrebare pentru acești oameni, acești bărbați. Dacă au vârsta de mobilizare, ar trebui să ajute Ucraina și să se afle în Ucraina”, a menționat liderul de la Kiev.

Acesta a subliniat că nu este vorba neapărat de a fi trimis pe front.

Dacă ești în Ucraina și nu ești pe front, (…)dacă muncești și plătești impozite, și tu aperi statul. Și este foarte necesar. Dar dacă ești în străinătate și ai vârsta de mobilizare și nu ești pe front și nu plătești impozite și ai trecut ilegal granița – atunci există probleme. Asta e tot”, a spus el.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina are între 6 și 8 contribuabili per militar.

Dacă vrem să păstrăm Ucraina, dacă vrem să păstrăm Europa, trebuie să înțelegem cu toții: fie ajutăm Ucraina, fie nu o ajutăm; fie suntem cetățeni care se află pe front, fie suntem cetățeni care muncesc și plătesc impozite. Pentru că nu vor mai fi bani pentru armată. Iar dacă nu sunt bani pentru armată, nu va fi niciun militar, nu va fi nimeni care să apere Ucraina. Acestea sunt regulile vieții”, a adăugat el.

***

Precizăm că, pe 10 ianuarie, Vladimir Zelenski a dat start unui turneu prin Țările Baltice – Lituania, Letonia și Estonia. Președintele a menționat că în timpul vizitelor în capitalele celor trei state va pune în discuție subiecte precum securitatea, integrarea în UE și NATO, cooperarea în domeniul războiului electronic și al dronelor, dar și continuarea coordonării sprijinului european pentru Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: