Astăzi marcăm Ziua Internațională a Libertății Presei, instituită în 1993 pentru a celebra un drept fundamental și a reaminti lumii întregi cât de importantă este o presă liberă și independentă într-o societate care se vrea democratică.
Dacă e să ne uităm în trecut, indiferent de guvernările care s-au perindat, au fost 32 de ani de luptă continuă pentru a ne apăra drepturile și 32 de ani în care v-am obișnuit că dreptul la libera exprimare este pentru toți.
La 32 de ani distanță, credem că este un moment potrivit să ne întrebăm: Ce înseamnă, de fapt, o presă liberă?
Pentru noi, cei care ne-am ales meseria din convingere, presa liberă înseamnă mai mult decât lipsa cenzurii. Înseamnă să nu ai patroni politici, să nu promovezi agende ascunse și să poți spune adevărul, chiar și atunci când este incomod. Presa liberă înseamnă în egală măsură materiale corecte și echilibrate, dar și puterea de a rezista în fața presiunilor economice, a dezinformării, a intimidărilor, a atacurilor fizice sau din online.
Ce ne ține pe linia de plutire? Pasiunea pentru jurnalism și curajul de a merge înainte, zi de zi. Da, presa liberă nu este perfectă, dar își asumă erorile. Presa liberă învață și corectează.
Ori de câte ori presa independentă e atacată – direct sau subtil – să ne întrebăm: Cum ar arăta lumea noastră fără informații din surse necontrolate și fără tribune la care ne putem expune? Pentru noi, ar fi o lume vulnerabilă, iar democrația ar fi o iluzie.
Azi, de Ziua Libertății Presei, nu cerem aplauze sau felicitări. Cerem respect pentru adevăr, sprijin pentru cei care îl caută și un angajament comun pentru a păstra lumina libertății aprinsă.