parlament.md

17% dintre alegători ar putea decide soarta referendumului. Stamate recunoaște: „Nu este foarte mult”

17% dintre alegători ar putea decide soarta referendumului și anume modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se va întâmpla dacă la scrutin vor participa 33% din alegători, iar jumătate dintre aceștia – 17% – vor spune „Da” modificărilor. Precizările au fost făcute de vicepreședinta Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate. Potrivit ei, 17% „nu este foarte mult” de aceea s-a decis combinarea referendumului cu un tip de scrutin pentru a mobiliza mai mulți cetățeni. 

La emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV, Stamate a confirmat declarațiile prezentatoarei TV că referendumul va fi considerat valid dacă la el vor participa 33% din alegători și că dacă jumătate din acești 33% vor vota „pentru” atunci se va modifica Constituția.

La precizarea jurnalistei dacă vor decide rezultatul acestui referendum 17% din alegători, Stamate a răspuns: „Matematic vorbind – da. (…) Din punctul meu de vedere nu este foarte mult, dacă luăm strict matematic 17% să spună „da” sau „nu” în cadrul referendumului. (…) Tocmai din acest motiv sau acesta ar fi unul din argumentele pe care eu le-aș vedea pentru combinarea referendumului cu un tip de scrutin pentru a mobiliza mai mulți cetățeni să participe la referendum, deoarece vin nu doar pentru referendum, vin și pentru alegeri prezidențiale și istoricul în Republica Moldova a demonstrat de multe ori că la referendum prezența este mică – de cele mai multe ori a fost invalidat din cauza prezenței, iar la alegeri totuși cetățenii vin cumva mai activ”, a menționat Stamate.

Întrebată care va fi impactul asupra negocierilor de aderare, dacă rezultatul referendumului va fi negativ sau nu se vor prezenta un număr suficient de alegători, Stamate a răspuns: „Nu știu dacă în sensul acesta va avea un impact asupra negocierilor de aderare. Eu nici nu vreau să iau în calcul un asemenea scenariu, mai ales un răspuns negativ dar nici participare insuficientă. Pentru noi, ca și societate, evident că efectul va fi unul negativ. (…) Un rezultat negativ al referendumului practic ar însemna că trebuie să o luăm de la capăt”.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale.

Anterior, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a declarat că nu va fi un vot în Parlament pentru modificarea Constituției, în urma referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit deputatei, votul cetățenilor de la referendum „este deasupra oricărui proiect de lege votat în Parlament”. Astfel, un rezultat pozitiv al referendumului „automat devine lege”. Detalii AICI.

Recent, politicianul Sergiu Mocanu a spus că Parlamentul caută o posibilitate prin care cetățenii să participe obligatoriu pe 20 octombrie atât la referendum cât și la alegerile prezidențiale, fără a omite un scrutin. El a mai declarat că s-ar pregăti doar o listă electorală în acest sens. Fie, a adăugat Mocanu, vor fi două buletine dar care vor depinde unul de altul. În reacție, Comisia Electorală Centrală a spus că informația este falsă și a menționat că funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot și că „alegătorul decide, prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Iranul răspunde SUA: a atacat baze militare din Qatar. Emiratele își închid spațiul aerian

Iranul a lansat șase rachete în direcția bazelor militare ale Statelor Unite din Qatar, relatează publicația Axios, citând surse proprii. În același timp, martori oculari au declarat pentru Reuters că în capitala Doha se aud explozii, cauzate, cel mai probabil, de activarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Atacul vine după atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene, iar autoritățile internaționale reacționează. Ministerul de Externe al Regatului Unit a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii britanici să evite deplasările în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, britanicii aflați deja în aceste state sunt îndemnați să rămână în locuri sigure și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

Potrivit postului american de televiziune Fox News, Emiratele Arabe Unite au închis spațiul aerian al țării, în așteptarea unor posibile atacuri ale Iranului asupra obiectivelor militare americane aflate pe teritoriul lor.

Qatarul a condamnat atacul Iranului și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde direct, în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Qatarului.

Totodată, ministerul a anunțat că atacul a fost respins cu succes de sistemele de apărare antiaeriană, nu există victime sau răniți, iar baza militară Al-Udeid, care a fost vizată, fusese evacuată preventiv.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a comentat evenimentele din orientul mijlociu în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„R. Moldova este o țară iubitoare de pace. Noi mereu optăm pentru dreptul internațional, bazat pe cooperare. din păcate, conflictele în orient escaladează. Ne dorim ca totul să se finalizeze mai repede. Republica Moldova mereu va susține pacea”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Cât despre poziția R. Moldova în raportul cu conflictul dintre Iran și Israel, ministrul a declarat că „R. moldova susține dreptul Israelului la autoapărare.

„Iranul nu ascunde asta. Poziția oficială a Iranului și scopurile țării sunt de a șterge Israelul de pe fața pământului. În același context, avem o poziție principială în privința nerăspândirea armelor nucleare. Obținerea de către Iran a armelor nucleare nu va aduce nimic bun nici pentru Israel, nici pentru regiune. Factorii internaționali trebuie să depună efort pentru a deține un control riguros asupra armelor nucleare. Asta noi și vede. Desigur, noi acum vedem asta într-o formă extremă. Ar fi fost de dorit să se găsească o formă democratică de soliționare a întrebării”, a subliniat ministrul.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Președintele Donald Trump a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: