Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM: 29 de persoane vor fi audiate
Full Article 2 minutes read

Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM: 29 de persoane vor fi audiate

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM se află în proces de acumulare a probelor și că deja au fost identificate 29 de persoane. Potrivit lui Stoianoglo, o parte dintre aceste persoane au fost deja interogate. Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Superior al Procurororilor din 21 februarie.

„Eu nu știu familiile tuturor deputaților implicați. Au fost identificate 29 de persoane pe conturile cărora au fost depuși bani. Nicio persoană nu are statut de bănuit. O parte dintre aceste persoane deja sunt audiate, altele urmează. Dacă dl. Furculiță este în această listă, atunci cu siguranță va fi audiat”, a precizat Stoianoglo.

Totodată, procurorul general nu a oferit nume și a menționat că presa a scris anterior despre cine este vorba. Alexandr Stoianoglo a mai adăugat că atât timp cât Viorel Morari era șef la Procuratura Anticorupție, pe dosar nu s-a făcut nimic.

Amintim că anterior, NM a intrat în posesia unor documente semnate de Viorel Morari în perioada când acesta conducea Procuratura Anticorupție. În acest document, Morari a dat indicații ca două cauze penale să fie comasate.

Primul dosar este despre spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu participarea companiei „Exclusiv Media”, a companiei nerezidente „Westerby Limited” și „a unor persoane și unități care încă nu au fost identificate”. Morari scrie că Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat acest caz „în baza unor suspiciuni întemeiate”. Potrivit lui Morari, la 20 noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție a retras acest caz de la CNA pentru a continua investigația.

Cel de-al doilea caz se referă la o posibilă finanțare ilegală din străinătate a Partidului Socialiștilor (PSRM). Morari menționează că investigația de la 8 iunie 2019 a fost inițiată de un ofițer superior de urmărire penală, desemnat de Procuratura Anticorupție.

Potrivit documentelor, înainte de prezidențialele din 2016, socialiștii s-ar fi grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie off-shore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas. Astfel, în țara noastră ar fi ajuns 30 de milioane de lei, în baza unor contracte de împrumut. Ulterior, banii ar fi fost donați PSRM-ului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: