Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM: 29 de persoane vor fi audiate

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM se află în proces de acumulare a probelor și că deja au fost identificate 29 de persoane. Potrivit lui Stoianoglo, o parte dintre aceste persoane au fost deja interogate. Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Superior al Procurororilor din 21 februarie.

„Eu nu știu familiile tuturor deputaților implicați. Au fost identificate 29 de persoane pe conturile cărora au fost depuși bani. Nicio persoană nu are statut de bănuit. O parte dintre aceste persoane deja sunt audiate, altele urmează. Dacă dl. Furculiță este în această listă, atunci cu siguranță va fi audiat”, a precizat Stoianoglo.

Totodată, procurorul general nu a oferit nume și a menționat că presa a scris anterior despre cine este vorba. Alexandr Stoianoglo a mai adăugat că atât timp cât Viorel Morari era șef la Procuratura Anticorupție, pe dosar nu s-a făcut nimic.

Amintim că anterior, NM a intrat în posesia unor documente semnate de Viorel Morari în perioada când acesta conducea Procuratura Anticorupție. În acest document, Morari a dat indicații ca două cauze penale să fie comasate.

Primul dosar este despre spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu participarea companiei „Exclusiv Media”, a companiei nerezidente „Westerby Limited” și „a unor persoane și unități care încă nu au fost identificate”. Morari scrie că Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat acest caz „în baza unor suspiciuni întemeiate”. Potrivit lui Morari, la 20 noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție a retras acest caz de la CNA pentru a continua investigația.

Cel de-al doilea caz se referă la o posibilă finanțare ilegală din străinătate a Partidului Socialiștilor (PSRM). Morari menționează că investigația de la 8 iunie 2019 a fost inițiată de un ofițer superior de urmărire penală, desemnat de Procuratura Anticorupție.

Potrivit documentelor, înainte de prezidențialele din 2016, socialiștii s-ar fi grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie off-shore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas. Astfel, în țara noastră ar fi ajuns 30 de milioane de lei, în baza unor contracte de împrumut. Ulterior, banii ar fi fost donați PSRM-ului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: