Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 39 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, Ucraina. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a publicat un mesaj în care a menționat că acest caz este un avertisment despre pericolul nuclear și amploarea consecințelor pe care le poate avea. Șefa statului a mai subliniat că invazia rusă din țara vecină „a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear”.
„La 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, rănile provocate de acea tragedie rămân deschise. Peste 3 500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv. Mulți dintre ei nu mai sunt printre noi, dar curajul și sacrificiul lor ne obligă să nu uităm. Astăzi, ne înclinăm în fața memoriei celor care au salvat milioane de vieți.
Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Lecția este una esențială: viața, sănătatea oamenilor și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear. De aceea, pentru un viitor sigur, avem nevoie de responsabilitate colectivă, reguli stricte, supraveghere eficientă și o cooperare internațională solidă în domeniu”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Amintim că, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat, cauzând unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie. În timpul incendiului, în atmosferă au fost eliberate cantități uriașe de radiații, fiind contaminată o suprafață de 17 milioane km2 din Ucraina, Rusia și Belarus. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100 000.
Accidentul nuclear de la centrala atomică din Cernobîl este recunoscut de ONU ca fiind „cel mai grav dezastru ecologic din istoria omenirii”.