65 de mii de ucraineni, din cei peste 100 mii care se află în Moldova, nu și-au legalizat statutul, deși termenul expiră în câteva zile. Ce opțiuni le oferă statul

Din cei peste 100 de mii de cetățeni ai Ucrainei, care s-au refugiat în Republica Moldova odată cu declanșarea războiului, doar puțin peste 35 de mii și-au legalizat șederea pe teritoriul țării noastre. Marea majoritate, mai exact 65 de mii, nu și-au legalizat deocamdată statutul, deși termenul în care o pot face expiră în câteva zile. Mai mult de jumătate din numărul total sunt copii, susține șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă.

Pe 10 mai, curent, Comisia Situații Excepționale a decis că cetățenii Ucrainei nu vor putea rămâne pe teritoriul Republicii Moldova fără un statut legal – protecție temporară, permis de ședere sau statut de refugiat – mai mult de 90 de zile din 180. Măsura a intrat în vigoare pe data de 15 mai. Așadar, 15 august este data până când cetățenii străini, inclusiv ucraineni, care nu au reușit să își legalizeze statutul o mai pot face.

Pe 3 august, șeful Inspectoratului General pentru Migrație a îndemnat într-o conferință cetățenii străini să se grăbească să obțină un statut legal în Moldova – fie că e vorba de protecție temporară, fie că e vorba de permis de ședere sau azil.

„Obținerea unui statut legal pe teritoriul Republicii Moldova este absolut imperios, pentru că acest mecanism dă acces la diferite tipuri de servicii, inclusiv educație, sănătate, muncă, etc, și asigură acces legal și nestingherit pe teritoriul țării. (…) Trebuie să precizez că noi nu urmărim să sancționăm persoanele strămutate din Ucraina, care au încălcat regimul de ședere”, a declarat Mihail Vodă.

Potrivit oficialului, cetățenii străini care își doresc să se legalizeze în Moldova trebuie să se înregistreze, inițial, pe platforma protectietemporara.gov.md, să încarce toate documentele solicitate și să aleagă data, ora și oficiul la care își doresc să fie deserviți. De precizat că pe teritoriul Republicii Moldova activează 12 oficii ale inspectoratului care pot documenta doritorii de a se legaliza. Mai mult, autoritățile pun la dispoziție cinci echipe mobile, care ajută persoanele cu dizabilități să se legalizeze, la domiciliu. 130 de astfel de persoane au beneficiat deja de acest serviciu.

„Avem capacitatea de a documenta toate persoanele”, a dat asigurări Vodă.

De menționat că odată cu începerea războiului în țara vecină, 24 martie 2022, Republica Moldova a recepționat, până în prezent, 15 mii cereri de azi. 700 de cetățeni ai Ucrainei deja beneficiază de o formă de protecție în acest sens. Permis de ședere oferit în baza reîntregirii familiei, studii, muncă, investiții sau religie a fost oferit pentru peste 7 mii de ucraineni. În acest timp, peste 16 mii de persoane strămutate din Ucraina au aplicat pentru protecția temporară. Peste 10 mii, dintre care 3400 minori, deja au obținut acest statut.

Precizăm că acordarea statutului de protecție temporară este gratuită. Dacă cineva încearcă să vă ceară bani, puteți să apelați la Linia Verde răspuns pentru refugiați (0 800 800 11).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(ВИДЕО) Охрана мешает Гуцул спать/Гросу оценил усилия Влах/В Молдове перебор с демократией?

Главные новости Молдовы и мира в новом выпуске NewsMaker!
Темы выпуска:
— Депутаты PAS объяснили присутствие российских артистов на концерте Усатого
— Влах протестует у парламента. Гросу: рифмы не слышно
— «Casa Verde» – финансирование для энергоэффективного жилья
— Гуцул пожаловалась на дополнительную охрану: что говорят в полиции
— Между энтузиазмом и скепсисом. Реакции депутатов на саммит Молдова-ЕС
— Евгения Гуцул все ближе к вынесению приговора
— Движение по «Мосту Дружбы» в Болгарию ограничено
— Нику Попеску будет баллотироваться в парламент по спискам PAS
— Желтый код: жара и высокий риск возникновения пожаров
— На учебу в США только с «публичными» аккаунтами. Рекомендации посольства
— Усатый спел песню на румынском под музыку би-2
— Кристиан Ризя вышел из тюрьмы
— До +35°c жары по всей Молдове: объявлен желтый код
Не забудьте нажать на колокольчик, чтобы не пропустить новые выпуски: каждый будний день в 15.30 и 19.30 о Молдове на русском языке.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: