Андрей Мардарь, NewsMaker

„A fost alături de mine fără salariu”. Maia Sandu explică numirea unui nou adjunct la SPPS și demiterea șefului instituției

Șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, a fost revocat din funcție de către președinta țării. Informația a fost confirmată de către Maia Sandu în ediția din 30 decembrie a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Președinta Maia Sandu a precizat că ar exista mai multe neclarități în ceea ce privește activitatea lui Iaroslav Martin și că în prezent este o anchetă în curs de desfășurare.

„[L-am revocat] din cauza mai multor probleme. Ancheta continuă. La momentul potrivit o să dau mai multe detalii. O să revin atunci când o să am toată informația”, a precizat Sandu.

De asemenea, în calitate de șef-adjunct al SPPS a fost numit Vasile Popa, care a lucrat la guvern în timpul mandatului de premier al Maiei Sandu. Ulterior, acesta i-a asigurat protecția în timpul campaniei electorale.

„A lucrat la guvern atunci când eu am fost prim-ministru. Are o experiență îndelungată în serviciu. E adevărat că la un moment dat a plecat, apoi a revenit în sistem, dar este profesionist, este calificat. A fost alături de mine în calitate de voluntar atunci când am fost în campania electorală, s-a apropiat și a spus că există anumite riscuri, dar a făcut voluntariat, fără salariu”, a precizat Maia Sandu.

SPPS este un organ de stat cu atribuţii speciale în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova. În iunie 2019, instituția a trecut din subordinea parlamentului în cea a președintelui țării.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: