A fost desemnat primul membru al Comisiei de evaluare a activității lui Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

A fost desemnat primul membru al Comisiei de evaluare a activității lui Stoianoglo

Lidia Bulgac, fostă președinta interimară a Curții de Apel Chișinău, a fost desemnată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în calitate de membră a Comisiei speciale care va evalua activitatea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 18 noiembrie.

Pe 18 august 2020, CSM a aprobat cererea de demisie a Lidiei Bulgac din funcția de judecător și președintă interimară a Curții de Apel Chișinău. Lidia Bulgac a activat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2003. În 2018, aceasta a primit din partea șefului statului titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”.

De asemenea, Lidia Bulgac a făcut parte din completul de judecători care a ridicat interdicția de privatizare a terenului pe care se află cafeneaua „Guguță”.

***

Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia va fi formată din 5 membri, care vor fi propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, CSM și de către procurorul general. Membrii comisiei trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul justiției, fără să fie procurori sau funcționari. Totodată, ministrul Justiției va putea propune un reprezentant și va putea participa la dezbaterea candidaturilor propuse de CSM și CSP (conform funcției, ministrul Justiției face parte din ambele Consilii).

Comisia va putea audia orice procuror și angajat al Procuraturii și va putea solicita din partea „oricărei persoane explicații sub formă scrisă”. De asemenea, comisia va putea implica experți independenți și va putea desfășura inclusiv auditul managementului instituției. De asemenea, este obligatorie audierea procurorului general. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.

Pe 16 noiembrie, Stoianoglo a anunțat că intenționează să atace în judecată decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu privire la inițierea unei evaluări a activității sale. Acesta a precizat că, în prezent, relația sa de muncă cu Procuratura este suspendată din cauza dosarului penal în care este vizat. De aceea, verificarea activității sale, atât timp cât se găsește sub urmărire penală, este imposibilă, susține Alexandr Stoianoglo.

În cadrul unei emisiuni televizate, președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate a precizat că decizia președintei țării de a cere CSP inițierea procedurii de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, are loc acum, întrucât dosarul penal al procurorului general suspendat „poate dura prea mult”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: