(VIDEO) De ce evaluarea activității lui Stoianoglo a început înainte de finalizarea dosarului penal? Explicația Olesei Stamate
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) De ce evaluarea activității lui Stoianoglo a început înainte de finalizarea dosarului penal? Explicația Olesei Stamate

Decizia președintei țării de a cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) inițierea procedurii de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, are loc acum, întrucât dosarul penal al procurorului general suspendat poate dura prea mult. Opinia aparține președintei Comisiei Juridice a Parlamentului, deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate și a fost exprimată în cadrul ediției din 11 noiembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Olesea Stamate a mai declarat că, dacă Alexandr Stoianoglo va demisiona din funcția de procuror general, evaluarea activității sale de către o Comisie specială ar putea să nu mai aibă loc. 

Întrebată de către moderator din ce motiv evaluarea activității lui Stoianoglo a început înainte de finalizarea dosarului penal în care este vizat, Olesea Stamate a răspuns: „Aceste dosare pot să dureze destul de mult în timp. Eu sper că nu vor dura foarte mult. Din păcate, avem experiențe când dosarele durează 5-7 ani și asta este grav. Înțeleg în dosarele foarte complicate, dar sunt dosare relativ simple și sunt tergiversate de organele de anchetă”.

Deputata PAS a mai spus că, în cazul în care Stoianoglo va demisiona din funcția de procuror general, evaluarea activității sale ar putea fi sistată. În acest caz, decizia ar urma să fie luată de către președinta țării, care a inițiat procedura și de către Consiliul Superior al Procurorilor. „Probabil, evaluarea poate să continue, dacă a început deja, ca să livreze un raport. Dar asta depinde de cei care au inițiat evaluarea. Dacă vor considera că, în momentul în care dumnealui și-a dat demisia, nu mai este necesară evaluarea, probabil vor opri exercițiul de evaluare”.

În ceea ce privește dosarul lui Stoianoglo, Olesea Stamate a menționat că, din punctul său de vedere, „unele din acele informații chiar merită verificate minuțios”.

„Anumite capete de acuzare le-aș vedea adiționale la, nu ai fi putut merge doar cu ele, probabil”, a precizat deputata PAS.

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Ambele au fost respinse.

Pe 3 noiembrie, judecătorul a dispus prelungirea termenului de arest la domiciliu în cazul lui Stoianoglo. Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP-ului o sesizare prin care a cerut evaluarea activității lui Stoianoglo.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: