Stoianoglo va contesta în instanță decizia privind evaluarea activității sale de către o comisie specială
Full Article 3 minutes read

Stoianoglo va contesta în instanță decizia privind evaluarea activității sale de către o comisie specială

Procurorul general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo intenționează să atace în judecată decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu privire la inițierea unei evaluări a activității sale. Acesta a precizat că, în prezent, relația sa de muncă cu Procuratura este suspendată din cauza dosarului penal în care este vizat. De aceea, verificarea activității sale, atât timp cât se găsește sub urmărire penală, este imposibilă, susține Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a declarat pentru NM că intenționează să conteste decizia CSP privind inițierea evaluării activității sale în calitate de procuror general. Acesta consideră că evaluarea este imposibilă atâta timp cât continuă urmărirea penală.

„În prezent, relația mea profesională cu Procuratura este suspendată”, a menționat Stoianoglo.

Mai mult, acesta consideră că viitoarea comisie specială va fi politizată. Stoianoglo a calificat drept „batjocură” faptul că CSP a solicitat Procuraturii Anticorupție să verifice plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morarari (acesta s-a plâns că, pe 4 octombrie, în cadrul conferinței de presă, Stoianoglo a făcut dezvăluiri despre viața sa personală, care este componentă a dosarului penal și nu trebuie divulgată). Procurorul general suspendat susține că a acționat conform legii, iar informația pe care a făcut-o publică nu face parte la modul direct din dosarul penal și, prin urmare, poate fi divulgată.

Săptămâna trecută, președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate a precizat că decizia președintei țării de a cere CSP inițierea procedurii de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, are loc acum, întrucât dosarul penal al procurorului general suspendat „poate dura prea mult”.

***

Amintim că în data de 5 octombrie, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat inițierea urmăririi penale împotriva lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procurorului anticorupție Victor Furtună.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Ambele au fost respinse.

Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia va fi formată din 5 membri, care vor fi propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, CSM și de către procurorul general.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: