(DOC) Maia Sandu cere CSP să inițieze evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

(DOC) Maia Sandu cere CSP să inițieze evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

Președinta țării Maia Sandu a transmis, pe 4 noiembrie, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit documentului, decizia de a iniția procedura de evaluare e determinată de „necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, încredere compromisă de lipsa rezultatelor în combaterea criminalității și corupției, în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care aceasta a fost condusă de Procurorul General suspendat”.

Maia Sandu a menționat că instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății.

„Cetățenii cer să se facă dreptate. Cetățenii nu vor o procuratură care asistă neputincioasă când statul este devalizat. În calitate de Președinte, îmi doresc ceea ce își doresc oamenii: legea să fie respectată, iar cei care au comis abuzuri să fie sancționați corespunzător”, a conchis șefa statului.

Cum poate fi demis procurorul general?

Pe 24 august, deputați au adoptat în lectură finală proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la Procuratură. Documentul prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor procurorului general.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

Ce spune Stoianoglo?

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Ambele au fost respinse.

Pe 3 noiembrie, judecătorul a dispus prelungirea termenului de arest la domiciliu în cazul lui Stoianoglo. Înainte de pronunțarea deciziei, acesta a declarat că scopul inițierii dosarului penal în care este vizat ar fi înlăturarea sa din funcție.

„În acest mod, autoritățile dau de înțeles oamenilor că, dacă se vor opune, îi așteaptă același lucru”, a conchis acesta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: