VIDEO „A fost o decizie greșită”. Maia Sandu, despre candidații dați afară de la dezbateri pentru că au vorbit rusa 
Full Article 3 minutes read

VIDEO „A fost o decizie greșită”. Maia Sandu, despre candidații dați afară de la dezbateri pentru că au vorbit rusa 

Șefa statului Maia Sandu numește greșită decizia Teleradio-Moldova de a nu permite candidaților electorali să vorbească în rusă. Președinta a spus că regulamentele trebuie schimbate, menționând că în Republica Moldova sunt vorbitori de limba rusă și ei trebuie să aibă acces la acest conținut. 

La emisiunea online „Internetu Grăiește”, șefa statului a fost întrebată ce crede despre cererea la dezbaterile electorale de la Teleradio-Moldova ca persoanele să vorbească exclusiv în română, și nu în rusă. 

„Eu cred că a fost o decizie greșită să nu-i permită vorbitoarei să vorbească în limba rusă, chiar dacă vorbitoarea a demonstrat lipsă de respect pentru că știe să vorbească limba română. Dar nu este corect să se intervină în acest fel și nu știu dacă este în regulament sau în altă parte. Regulamentele trebuie schimbate”, a menționat președinta.

Ea a adăugat că „avem oameni și vorbitori de limba rusă, și ei trebuie să aibă acces la conținut în limba rusă”.

„Facem eforturi, încercăm să le creăm condiții ca ei să învețe și limba română, dar în același timp trebuie să oferim această posibilitate pentru cei care vor să vorbească limba rusă”, a conchis Maia Sandu.

Recent, candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău Diana Caraman a fost nevoită să părăsească platoul Radio Moldova și Moldova 1, pentru că a vorbit în rusă în timpul dezbaterilor electorale. Conducerea TRM a făcut trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română. Caraman s-a plâns atunci că TRM i-ar fi încălcat drepturile și a anunțat că va sesiza organele competente. Detalii – AICI.

Pe 1 noiembrie, încă un candidat la alegeri a fost dat afară de la dezbaterile Radio Moldova pentru că a vorbit rusa. Este vorba despre candidata Partidului „Patrioții Moldovei” Alla Popova.

Pe 2 noiembrie, reprezentanții Moscovei au luat apărarea Dianei Caraman, dată afară de la dezbaterile Moldova 1 și Radio Moldova, pentru că a insistat să vorbească rusa. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat că „orientarea rusofobă s-a intensificat semnificativ după primirea statutului de candidat pentru aderarea la UE”. „Și cum se potrivesc toate acestea cu declarațiile electorale ale Maiei Sandu – menținerea poziției limbii ruse – este o mare întrebare. Dar eu am răspuns. Nicicum. Ea a mințit oamenii. Ea a venit cu o lozincă, ea a spus că va dezvolta coexistența oamenilor cu diferite culturi, limbi, idei pe teritoriul Moldovei”, a menționat Zaharova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: