VIDEO Comunista Diana Caraman, dată afară de la dezbaterile Moldova 1 și Radio Moldova, pentru că a insistat să vorbească rusa. Explicația TRM
Full Article 5 minutes read

VIDEO Comunista Diana Caraman, dată afară de la dezbaterile Moldova 1 și Radio Moldova, pentru că a insistat să vorbească rusa. Explicația TRM

Postul național de radio – Radio Moldova – și postul public de televiziune – Moldova 1 – au dat-o afară pe candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, de la dezbaterile electorale realizate de IP Compania „Teleradio-Moldova” pe 29 octombrie, pe motiv că a vorbit în limba rusă. În timp ce conducerea companiei face trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română, Caraman se plânge că TRM i-ar fi încălcat drepturile. Ea a anunțat că va sesiza organele competente.

IP Compania „Teleradio-Moldova” a organizat pe 29 octombrie dezbateri electorale. Și la Radio Moldova, și la Moldova 1, invitați au fost următorii candidați care aspiră la funcția de primar de Chișinău: Diana Caraman (PCRM), Lilian Carp (PAS), Anatol Usatîi (PDCM) și Vadim Brînzaniuc (PSDE). În ambele situații, prezentatorii emisiunilor de dezbateri au fost nevoiți să întrerupă emisia, după ce candidata comuniștilor, Diana Caraman, a refuzat să vorbească în română.

Prezentator Radio Moldova: „Doamna Caraman, trebuie să vă întrerup. Vă rog să vorbiți în limba română, conform regulamentului acestei emisiuni”.

Diana Caraman, candidata PCRM: „Constituția Republicii Moldova și alte legi spun clar că nimeni nu poate fi restrâns în drepturile sale în ce limbă să vorbească. Eu sunt sigură că dvs. sunteți o instituție publică care primiți bani din impozitele plătite de la cetățenii care vorbesc în rusă. Dvs. trebuie să fiți responsabili și în fața celor care vorbesc în rusă. Mie îmi este mai comod să vorbesc în rusă și așa voi face. Dacă îmi stopați microfonul, o să mă adresez la organele competente”.

Prezentator Radio Moldova: „Aveți acest drept, doamna Caraman. Dvs. ați primit regulamentul acestei emisiuni cu câteva zile înainte.  Scrie negru-pe alb că emisiunile se desfășoară în limba română. Este un regulament intern, aprobat de companie, care îi rezervă dreptul să realizeze emisiunile de dezbateri în română. Dvs. ați știut acest lucru. Faptul că sunteți prezentă în această emisiune, dovedește că sunteți de acord cu prevederile lui”.

Candidata PCRM a continuat să vorbească repetat în limba rusă, invocând argumentul că regulamentul aprobat de TRM „nu este mai presus decât Constituția”. În consecință, prezentatoarea dezbaterii de la Radio Moldova a întrerupt microfonul Dianei Caraman și a anunțat o pauză „creată de Caraman”. După pauză, prezentatoarea a anunțat că i-a solicitat Dianei Caraman să părăsească studioul „pentru a putea continua dezbaterile cu ceilalți candidați”.

După incident, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Țurcanu a confirmat că microfonul Dianei Caraman a fost închis, după ce a refuzat să vorbească în română, conform regulamentului aprobat de Companie. La fel, Țurcanu a confirmat că conducerea Radio Moldova i-a „recomandat” candidatei PCRM să părăsească studioul.

„Ni se pare important ca un candidat care pretinde să conducă un oraș locuit preponderent de români/moldoveni să poată să se exprime în limba acestora.  Doamna Caraman este așteptata în aceasta seară să se prezinte la dezbaterea electorală televizată la Moldova 1”, a scris Vlad Țurcanu pe Facebook.

În aceeași zi, după cum a anunțat Țurcanu, Diana Caraman a participat, alături de candidații nominalizați, la dezbateri publice organizate de postul public de televiziune – Moldova 1. Candidata PCRM a fost nevoită să părăsească, însă, și studioul de aici. Motivul a fost același – a încălcat repetat regulamentul TRM, potrivit căruia participanții la dezbateri sunt obligați să vorbească doar în limba de stat – română.

Prezentator Moldova 1: „O să întrerupem emisia, dragi telespectatori. O să revenim după ce o să ne convingem că doamna Caraman se va conforma regulamentului Teleradio-Moldova, Consiliului Audiovizualului și Comisiei Electorale Centrale”.

La scurt timp, Moldova 1 a reluat dezbaterea electorală, doar că fără Diana Caraman. „Pentru că dumneaei nu a vrut să se conformeze regulamentului „Teleradio-Moldova” și să răspundă la întrebări în limba română” – a argumentat prezentatorul dezbaterii decizia.

Caraman a intrat într-un live, după ce a fost dată afară din studioul Moldova 1. Ea –a plâns că TRM ar fi încălcat atât drepturile sale în calitate de candidat, cât și cele ale vorbitorilor de limbă rusă – în calitate de alegători. „Mă adresez la toate misiunile de observare internaționale. Nu sunt lăsată să îmi exercit drepturile doar pentru că vorbesc în limba rusă. Cred că aceasta este o discriminare, o încălcare a legii”, a declarat Caraman.

Candidata PCRM l-a întrebat ulterior pe directorul Moldova 1, Corneliu Durnescu, prezent la dezbatere după culise, dacă înțelege că, prin excluderea sa din cadrul emisiunii, ar fi încălcat Constituția Republicii Moldova.

„Nu voi vorbi acum. (…) Adresați-vă oficial, eu vă voi răspunde oficial” – i-a răspuns, în rusă, Durnescu.

„O, ați răspuns în rusă, deja e mai bine” – a continuat Caraman.

„Asta pentru ca dvs. mai bine să înțelegeți” – i-a răspuns Durnescu.

***

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 27 de pretendenți, printre ei Diana Caraman (PCRM), Lilian Carp (PAS), Anatol Usatîi (PDCM) și Vadim Brînzaniuc (PSDE).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: