VIDEO Încă un candidat la alegeri, dat afară de la dezbaterile Radio Moldova pentru că a vorbit rusa: „Mâine să respirăm o să ne interziceți?”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Încă un candidat la alegeri, dat afară de la dezbaterile Radio Moldova pentru că a vorbit rusa: „Mâine să respirăm o să ne interziceți?”

Candidata Partidului „Patrioții Moldovei” la șefia Primăriei Chișinău, Alla Popova, a fost dată afară de la dezbaterile organizate de postul național de radio – Radio Moldova – pe 1 noiembrie. Motivul – a încălcat regulamentul emis de IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) care prevede că dezbaterile electorale desfășurate de Radio Moldova și postul public de televiziune – Moldova 1 – se desfășoară exclusiv în limba română. Decizia TRM de a închide microfonul unui candidat doar pentru că a încercat să vorbească în română vine la doar trei zile după ce Diana Caraman, candidata comuniștilor la alegeri, a fost dată afară de două ori, timp de o zi, de la dezbaterile organizate de compania publică de radioteleviziune – Radio Moldova și Moldova 1.   

Alla Popova, candidata Partidului „Patrioții Moldovei” la alegerile din 5 noiembrie: „Doresc să mă înțeleagă toată lumea, de aceea o să vorbesc în limba rusă. Eu înțeleg tot ce ați spus voi înainte, doar că este dreptul meu. (…) Este și dreptate. Cetățenii noștri nu toți înțeleg limba moldovenească”.

Prezentator Radio Moldova: „Vă avertizez pentru a doua oară, încălcați regulamentul emisiunii, care prevede că dezbaterile la Radio Moldova se desfășoară în limba română. Doamna Popova, ați primit acest regulament, vă rog foarte mult să-l respectați, în caz contrar avem dreptul să vă închidem microfonul, așa cum v-am anunțat la începutul emisiunii”.

„Știți, v-am auzit, vă mulțumesc frumos” – a răspuns, în replică, în limba rusă, Popova.

La scurt timp, prezentatoarea dezbaterilor electorale de la Radio Moldova a anunțat o pauză „pentru a pune în ordine buna desfășurare” a emisiunii.

„Alla Popova, după cum ați văzut, a încălcat în repetate rânduri regulamentul dezbaterilor la Radio Moldova, care prevede că se desfășoară în limba română, or încălcarea ne permite să închidem microfonul și chiar să sistăm emisiunea”, a explicat prezentatoarea Radio Moldova.

În reacție, candidata „Patrioții Moldovei” la funcția de primar de Chișinău, Alla Popova, a criticat TRM pentru decizia de a închide microfonul candidaților care doresc să vorbească în limba rusă.

„Aceste acțiuni duc la ură etnică. (…) Și vorbesc atât de dulce despre prosperitate și unire și, în același timp, încalcă cu îndrăzneală drepturile cetățenilor care plătesc impozite și taxe, datorită cărora există postul de televiziune și radio Moldova 1. Mâine ce va fi? Să respirăm o să ne interziceți?” – a scris Popova pe pagina sa de Facebook.

***

Amintim că, anterior, și candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, a fost nevoită să părăsească platoul Radio Moldova și Moldova 1, pentru că a vorbit în rusă în timpul dezbaterilor electorale. Și în acest caz, conducerea TRM a făcut trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română. Caraman s-a plâns atunci că TRM i-ar fi încălcat drepturile și a anunțat că va sesiza organele competente. Detalii – AICI.

***

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 28 de pretendenți, printre ei Alla Popova (PPM).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: