„Discriminare”. Zaharova sare în apărarea comunistei Caraman, dată afară de la dezbateri după ce a refuzat să vorbească exclusiv în română
Full Article 5 minutes read

„Discriminare”. Zaharova sare în apărarea comunistei Caraman, dată afară de la dezbateri după ce a refuzat să vorbească exclusiv în română

Moscova susține că autoritățile moldovenești nu se opresc și continuă să încalce libertatea de exprimare. Comentariul se referă la decizia Chișinăului de a suspenda licența de emisie a 6 televiziuni și de a bloca 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Reprezentanții Moscovei iau și apărarea Dianei Caraman, dată afară de la dezbaterile Moldova 1 și Radio Moldova, pentru că a insistat să vorbească rusa. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova susține că „orientarea rusofobă s-a intensificat semnificativ după primirea statutului de candidat pentru aderarea la UE”.

Autoritățile moldovenești nu se opresc la încălcarea libertății de exprimare”, a spus Zaharova cu referire la suspendarea recentă a licențelor de emisie a celor 6 televiziuni, dar și blocarea portalurilor web.

Zaharova a vorbit și despre situația comunistei Diana Caraman, dată afară de la dezbaterile televizate pentru că a insistat să vorbească în limba rusă.

Pe 29 octombrie candidatei la funcția de primar al Chișinăului de la Partidul Comuniștilor Diana Caraman i s-a refuzat dreptul de a participa la dezbaterile televizate doar pentru că ea… Atenție, aceasta este favorită – a vorbit în rusă. Și asta în ciuda faptului că 80% din locuitorii Moldovei cunosc și folosesc constant limba rusă. (…) Adică în rusă nu se poate. De ce? Jumătate de an în urmă nu se putea pentru că trebuia să vorbești moldovenește, dar acum – pentru că trebuie să vorbești românește? Ce urmează? (…) Ce este aceasta dacă nu o discriminare?”, a adăugat Zaharova.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a spus că „orientarea rusofobă s-a intensificat semnificativ după primirea statutului de candidat pentru aderarea la UE”.

Și cum se potrivesc toate acestea cu declarațiile electorale ale Maiei Sandu – menținerea poziției limbii ruse – este o mare întrebare. Dar eu am răspuns. Nicicum. Ea a mințit oamenii. Ea a venit cu o lozincă, ea a spus că va dezvolta coexistența oamenilor cu diferite culturi, limbi, idei pe teritoriul Moldovei. (…) Interesant este că orientarea rusofobă s-a intensificat semnificativ după primirea statutului de candidat pentru aderarea la UE. Și de ce? Pentru că Bruxelles nu are nevoie de state ai căror cetățeni au o atitudine bună față de Rusia”, a conchis Zaharova.

Amintim că, recent, candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău Diana Caraman a fost nevoită să părăsească platoul Radio Moldova și Moldova 1, pentru că a vorbit în rusă în timpul dezbaterilor electorale. Conducerea TRM a făcut trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română. Caraman s-a plâns atunci că TRM i-ar fi încălcat drepturile și a anunțat că va sesiza organele competente. Detalii – AICI.

Pe 1 noiembrie, încă un candidat la alegeri a fost dat afară de la dezbaterile Radio Moldova pentru că a vorbit rusa. Este vorba despre candidata Partidului „Patrioții Moldovei” Alla Popova.

***

Cu referire la decizia Moldovei de a suspenda licența de emisie a 6 televiziuni amintim că pe 30 octombrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus suspendarea licențelor de emisie a posturilor Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar și de SIS. Iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova.

Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.

Pe 1 noiembrie ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks a spus că vede decizia CSE, de suspendare a licențelor de emisie a celor 6 posturi TV, „destul de concisă”. „Respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată”, a comunicat diplomatul.

Tot pe 1 noiembrie, șefa statului Maia Sandu a declarat că decizia autorităților vine să descurajeze finanțările ilegale, or, potrivit ei, posturile TV sancționate ar fi finanțate ilegal, cu scopul de a manipula și a dezinforma cetățenii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: