auto-bild.ro

„A fost o greșeală”. Chironda anunță că în trei intersecții vor fi scoase panourile cu săgeți verzi care permit virarea la dreapta (UPDATE)

O parte dintre panourile cu săgeți verzi de la semafoare, care permit șoferilor să vireze la dreapta în intersecții chiar și la culoarea roșie a semaforului, ar putea fi scoase. Viceprimarul capitalei Victor Chironda a dispus ca Direcția de Transport să prezinte o listă cu locațiile unde săgeata verde „mai mult încurcă decît ajută”. Primele care vor fi scoase, potrivit viceprimarului, sunt cele de pe străzile Pușkin, Bănulescu-Bodoni și Ștefan cel Mare.

UPDATE (15.50) Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că, până la finalul acestei zile, indicatoarele adiționale cu săgeată verde vor fi demontate în intersecțiile străzilor Pantelimon Halippa – Alexandru Cosmescu și str. Pantelimon Halippa – Alexei Mateevici. Edilul a menționat că acestea prezintă pericol pentru pietoni.

Știrea inițială

Viceprimarul responsabil de urbanism și mobilitate urbană Victor Chironda susține că, în unele cazuri, dorința autorităților de a ”fluidiza traficul” a contribuit la creșterea numărului de ambuteiaje.

„Amplasarea ei la fiecare intersecție a fost o greșeală care a dus la sporirea riscului de accidentare a pietonilor și a stimulat și mai mult folosirea automobilului personal. Cînd oamenii nu se simt în siguranță pe trotuare și pe trecerile pietonale, ei tind să folosească un mijloc de deplasare mai sigur. Și aleg mașina. Dacă am avea o infrastructură pietonală sigură, confortabilă și accesibilă, mai mulți oameni ar merge pe jos pe distanțe scurte, numărul de deplasări cu automobilul ar scădea iar ambuteiajele s-ar reduce”, a declarat Chironda.

Vicerpimarul susține că aceasta e o practică aplicată și demonstrată în sute de orașe din întreaga lume.

„În următoarea perioadă vom elimina aceste săgeți din mai multe intersecții din oraș pentru a asigura o securitate mai mare pentru pietoni. Vom începe cu străzile Pușkin, Bodoni și Ștefan cel Mare, avînd în vedere amenajarea benzilor dedicate pentru transport public. Parcările amenajate pe trotuare și săgeata verde, în 6-8 ani, au atrofiat total respectul și grija șoferilor de automobile față de pietoni, transport public, bicicliști”, a anunțat Chironda.

În opinia lui Victor Chironda, este nevoie de „foarte mult timp și efort ca să reeducăm conducătorii auto și să îi deprindem să respecte niște reguli elementare de utilizare a automobilului în oraș”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia pentru spălare de bani. Frauda ajunge la 48 de miliarde de ruble

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

„Membrii grupării au efectuat operațiuni valutare prin care au transferat bani în valută străină din conturile corespondente ale unor bănci rusești în conturile bancare ale nerezidentului – Moldindconbank. În acest scop, băncilor rusești, care aveau statut de agenți de control valutar, le-au fost prezentate documente ce conțineau informații false privind temeiurile, scopurile și destinația acestor transferuri”, se menționează în comunicat.

Deoarece Platon se află în căutare internațională, procesul s-a desfășurat în lipsa acestuia. Sentința include cumulul parțial cu o condamnare anterioară primită în Rusia, în 2023.

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: