A fost stabilită data primei ședințe de judecată în procesul intentat de Vladislav Clima împotriva Maiei Sandu
Full Article 2 minutes read

A fost stabilită data primei ședințe de judecată în procesul intentat de Vladislav Clima împotriva Maiei Sandu

Pe data de 22 septembrie va avea loc prima ședință de judecată în procesul intentat de magistratul Vladislav Clima împotriva președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Mai exact, Clima a contestat decretul Maiei Sandu privind revocarea sa de la șefia Curții de Apel Chișinău.

A fost stabilită data primei ședințe de judecată în procesul intentat de Vladislav Clima împotriva Maiei Sandu

jc.instante.justice.md

Amintim că pe 28 mai, șefa statului, Maia Sandu, a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta și-a argumentat decizia prin faptul că Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale atunci când a propus candidatura magistratului.

***

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon.

Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. Pe 21 iunie 2018, Clima a decis menținerea deciziei primei instanțe privind anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău, scrutin câștigat de Andrei Năstase. În toamna lui 2019, în componența altui colegiu, Clima a recunoscut mandatul de primar al liderului Platformei DA. Înainte de asta, CEDO a acceptat plângerea lui Năstase și a solicitat autorităților din Chișinău mai multe lămuriri în privința acestui dosar.

În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei, care în toamna anului 2019 a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor.

În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală. În ianuarie 2020, Clima a încercat să devină judecător la CSJ, înșă CSM a respins solicitarea.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: