„A născut, a fost la duș, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură…” Reacții după sfaturile ginecologului Vadim Scarlat pentru femei
Full Article 7 minutes read

„A născut, a fost la duș, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură…” Reacții după sfaturile ginecologului Vadim Scarlat pentru femei

O declarație a medicului ginecolog Vadim Scarlat a provocat un val de comentarii critice pe Facebook. Totul după ce acesta a spus că bărbații nu trebuie să asiste la nașterea partenerei sale, întrucât aceștia trebuie să vadă „doar ce este frumos” la o femeie și că după naștere, femeia ar trebui să se machieze și să se coafeze. Unii internauți, printre care și bărbați, au calificat opinia acestuia drept greșită, ba chiar „misogină” și „infantilă”

Vadim Scarlat: „Bărbatul trebuie să vadă ceea ce este frumos”

Recent pe YouTube a fost publicat un interviu cu șeful Departamentului Ginecologie și Obstetrică de la un spital privat din capitală, Vadim Scarlat. În cadrul acestuia, medicul a menționat că bărbații nu ar trebui să asiste la nașterea partenerelor, deoarece în acest timp ele nu sunt au coafura făcută și sunt „murdare”.

Primul care o să intre în panică este bărbatul. El trebuie să vadă ceea ce este frumos. Femeia a născut, și-a revenit, s-a sculat, a fost la duș, s-a adus în ordine, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură. A venit și i-a întâmpinat în salon, după naștere, frumos, cum trebuie. Dar nu extenuată, cu coafură ca și cum a pus două degete în priză, murdară de sânge, mase fecale. Asta nu-i normal”, a spus ginecologul-obstetrician.

„Nu regret nicio imagine din ce mi-a fost dat să văd”

Afirmațiile doctorului au fost criticate pe larg în mediul online.

Coordonatorul de proiect al Grupului național LEADER Vitalie Jereghi a relatat pe o rețea de socializare despre experiența de a asista la una din nașterile soției sale, pe care spune că nu o regretă.

Nu regret absolut nicio imagine din ce mi-a fost dat să văd. Din contra, după această naștere, ador s-o văd uneori ciufulită și o rog să rămână așa cât mai mult timp. Consider că soțul, care în momentele dificile ale soției (fie că vorbim de naștere ori altă situație) își ia liber pentru a nu o vedea altfel decât machiată, parfumată și gata de tanțuri – ăla e de fapt un băiețaș absolut imatur emoțional, chiar dacă are 50 de ani în buletin”, a menționat el.

Jurnalista Nata Albot a dat de înțeles că atitudinea lui Scarlat față de femei în perioada postpartum este greșită.

Bună dimineața, dragă societate care vrei să evoluezi. Dar să știi, condiția pentru a evolua este să fii machiată, coafată, spălată. Altfel nu vor ieși poze frumoase pe Instagram și bărbații vor leșina sau vor pleca la altele. Oricât de talentat ar fi domnul doctor Scarlat în meseria sa, atitudinea față de femeie în perioada postpartum și față de valorile pe care se bazează o relație au nevoie urgent de training de schimbare a mentalității”, a scris aceasta pe Facebook.

„A născut, a fost la duș, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură…” Reacții după sfaturile ginecologului Vadim Scarlat pentru femei

Iar scriitoarea Ionela Hadârcă a calificat declarațiile doctorului drept toxice, misogine și primitive.

Dle Scarlat, eu tare vreau ca dvs, personal, să scoateți din dvs un om, să simțiți pe pielea dvs cum e când îți pare că-ți explodează ochii în cap de durere. Durere la care se mai adaugă și frica că va merge ceva rău, că vei face ceva aiurea și va suferi copilul. (…) Deci dacă reușiți vreodată să împingeți din dvs un om, va rog să mergeți direct la baie și să vă faceți machiaj, narașcivanii, implanturi, să vă cățărați pe kabluci și să porniți drept de-acolo webinare, retreat-uri, ce vreți. Să învățați femeile să fie zeițe. Dar până atunci, puteți să folosiți acel organ pentru a vă băga în el lecțiile misogine, toxice, abuzive și primitive”, a menționat ea.

 

La rândul său, coordonatoare de program în cadrul organizației GENDERDOC-M, Angelica Frolov, a sugerat că toți misoginii ar trebui să efectueze o simulare a nașterii pentru a înțelege prin ce trec femeile în timpul sarcinii și în perioada postpartum.

Am văzut recent o simulare, în care un bărbat a purtat o burtă similară cu cea a femeilor gravide și lăsat să facă lucrurile obișnuite. Cred că vă dați seama că a eșuat cam în majoritatea cazurilor. (…) Știu că mai sunt simulatoare care arată durerea nașterii. Dacă nu aș fi știut cum este, aș îndemna să fie obligatoriu pentru fiecare bărbat misogin, care știe mai bine ce trebuie să facă o femeie după naștere, să treacă toate aceste simulări. 9 luni de graviditate, nașterea și câteva luni a „plăcerilor” după naștere. Și neapărat să fie impuși să se machieze, să-și facă coafură și să zâmbească celor din jur pe durata întregii perioade de cel puțin un an. Dar nu o voi propune, pentru că nu sunt sadică”, a menționat Frolov.

Co-fondatoarea Asociației Obșetești „Femei pentru Femei” Alina Cebotari a atras atenția asupra faptului că o asemenea viziune duce la lipsa de conexiuni autentice în relațiile de cuplu.

Așa și trăim, cu enigme, lipsă de conexiuni autenticie și relații conduse de stereotipuri. Dr. Scarlat spune că bărbatul nu trebuie să asiste la naștere, că chipurili femeia este și trebuie să rămână o enigmă. Așa și se construiesc relații bazate pe enigmă în care partenerii nu se cunosc, nu se conectează și se tem să le dipsară plăcerea față de soție/parteneră dacă o văd ciufulită și cu cearcăne după naștere. Nașteți dragi femei, nașteți, numai că nu vă arătați părul ciufulit, ochii nevopsiți și fundul nesculptat. Pentru că noi suntem pentru tradiții și familia e valoarea supremă la noi în societate”, a declarat aceasta.

Pe de altă parte, actrița Victoria Roșca a menționat că astfel de declarații nu sunt compatibile cu profesia de ginecolog-obstetrician.

Vreau să cred că e ceva scos din context. Dar dacă nu, atunci acest om și-a greșit profesia”, a spus ea.

De această părere este și jurnalista Svetlana Maftei, care a menționat pe Facebook că Vadim Scarlat este medicul la care a născut și, într-adevăr, i-a recomandat ca soțul să nu asiste, însă argumentele i s-au părut convingătoare.

Eu am născut la Dr. Vadim Scarlat. E un om cu multe trăsături specifice, (ca oricare dintre noi), și un medic extrem de bun. Inițial am vrut ca soțul să asiste la naștere, dar ascultând o listă lungă de argumente bune, am decis să merg singură în sala de operații – vreo 3 ore sărbătoare continuă. Am avut o naștere extrem de frumoasa, veselă, relaxantă și emoționantă. Sunt convinsă că tot hate-ul in privința dlui Scarlat, a fost provocat de formularea nițel înghesuită”, a scris aceasta.

Redacția Ziarul de Gardă l-a contactat telefonic pe Vadim Scarlat pentru o reacție la acest subiect. Inițial, medicul a spus că nu va comenta criticile care i-au fost aduse, însă ulterior a spus că, dacă a ofensat pe cineva, își cere scuze, însă „asta nu a fost o ofensă”.

***

De precizat că Vadim Scarlat a fost sancționat în 2019 de Judecătoria Chișinău cu amendă de 115 mii de lei pentru că a transmis unui magistrat 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal cu privire la decesul unui nou-născu. Medicul a fost condamnat de prima instanță pentru malpraxis. El a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare.

Iar dacă vreți să citiți despre experiențele prin care trec unele femei la naștere vă recomandăm materialul NM: „Aкушерское насилие в молдове. Kак роды превращаются в пытки, и что с этим делать”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: