A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT
Full Article 12 minutes read

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Astăzi se împlinesc opt zile de la începutul războiului din Ucraina. Țara vecină continuă să reziste, în timp ce trupele militare rusești ajung în tot mai multe orașe. Ieri, la Moscova, au fost reținuți copii cu vârstele cuprinse între 7 și 11 ani, care au cerut încetarea războiului. La început, au fost ținuți în dube, iar apoi – duși la secția de poliției. Peste câteva ore, copiii au fost eliberați. Potrivit datelor ONU, într-o săptămână, un milion de ucraineni au devenit refugiați. Ministerul rus al Apărării a comunicat pentru prima dată date despre pierderi – 498 de militari uciși și peste 1500 sunt răniți. De cealaltă parte, Zelenski spune că armata rusă a pierdut nouă mii de soldați în Ucraina. NM transmite în regim live tot ce se întâmplă pe 3 martie. 

*reîncărcați periodic pagina pentru informații actualizate.

19:41 

Cea de-a doua rundă de negocieri dintre Moscova și Kiev, care a avut loc pe 3 martie, în Belarus, s-a încheiat. Agenția belarusă Belta anunță că va avea loc a treia întrevedere. 

Potrivit jurnaliștilor belaruși, părțile au discutat mai multe subiecte cu caracter umanitar, inclusiv despre posibilitatea unui armistițiu temporar pentru organizarea unui coridor umanitar.

 

19:01

Ministrul de Externe al Germaniei Annalena Baerbock a îndemnat oamenii să înceteze atacurile asupra etnicilor ruși și belaruși care locuiesc în această țară. 

Pe contul său de Twitter, șefa diplomației germane a făcut un apel împotriva rusofobiei:

Războiul din Ucraina este războiul lui Putin. Cei care au o atitudine dușmănoasă față de belarușii sau rușii din Germania, își atacă nu doar concetățenii, ci și principalele principii ale societății noastre. Suntem mai puternici decât ura”, a menționat aceasta.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Twitter

18:38

În semn de solidaritate cu Kievului, administrația Parisului a decis să redenumească o stație de metrou. Aceasta se va numi „Europe – Ukraine”

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

RBC Ukraina

18:18 

Zi istorică pentru Republica Moldova. Președinta țării a semnat cererea de aderare a țării la UE.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Prima Sursîă/Telegram

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Prima Sursîă/Telegram

Anterior, au semnat cereri de aderare la UE Ucraina și Georgia.

17:48

Autoritățile ucrainene au anunțat că toți cei 6 membri ai echipajului care se aflau pe nava sub pavilionul Panamei, care s-a scufundat în apropiere de Odesa, au fost salvați.

17:36

După invazia Ucrainei, mai multe celebrități care locuiesc în Rusia și-au exprimat deschis punctul de vedere, publicând mesaje împotriva războiului. Ulterior, pentru unele dintre ele au început problemele. Concerte anulate, publicitate cu participarea acestora – retrasă de la posturile federale de televiziune, emisiuni închise. Printre celebritățile care au avut de suferit se numără Ivan Urgant, Ani Lorak, Maxim Galkin și Svetlana Loboda.

17:20

Cei care protestează împotriva războiului din Ucraina ar putea fi trimiși pe front

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Duma de Stat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că se îndoiește că acest lucru este posibil. El a menționat că „serviciul militar este un privilegiu, nu o pedeapsă”, îl citează Eho Moskvî, pe canalul de Telegram.

16:54

Au început negocierile dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

zerkalo.io

16:16

Postul de televiziune „Dojdi” din Rusia a anunțat că își sistează temporar activitatea. Angajații au făcut anunțul cu lacrimi în ochi.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

screenshot/Dojdi

16:12

Autoritățile din Odesa au anunțat că soldații ruși au deschis focul asupra stațiunii Zatoka.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

16:00

În Belarus începe a doua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Potrivit TASS, delegația de la Kiev a ajuns cu elicopterele din Polonia.

15:50

La 20 de mile de Odesa s-a scufundat nava comercială HELT, sub pavilionul Panamei. 

Din primele informații, echipajul era format din 6 persoane – patru ucraineni și doi ruși. Doar doi dintre ei ar fi reușit să se salveze. Presa scrie că mbarcațiunea aparține Estoniei.

Directorul companiei din Tallinn Vista Shipping Agency a declarat pentru portal că, din primele informații, nava a atins o mină. Patru membri ai echipajului sunt dați dispăruți.

„Ambarcațiunea s-a scufundat”, a precizat antreprenorul.

15:35

Procuratura Generală a Rusiei a avertizat că cetățenii care participă la proteste împotriva „acțunilor militare” riscă să fie trași la răspundere penală. Anunțul a fost făcut „în condițiile unui atac informațional fără precedent asupra Rusiei”, informează portalul RBC pe 3 martie.

Oficialii de la Moscova au precizat că „acțiunile militare” desfășurate de trupele ruse au scopul de „a proteja” așa-numitele Republici Donețk și Lugansk.

15:07

IKEA a anunțat că își închide toate magazinele din Rusia, vineri, 4 martie.

15:02

Noua copertă a publicației The Economist

Citat din materialul consacrat războiului din Ucraina: „Dacă astăzi va învinge Ucraina, următoarele sale ținte vor fi Georgia, Moldova sau Țările Baltice. Nu se va opri până nu va fi oprit. Lumea trebuie să i se opună”.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

14:51

De la începutul războiului, peste 1 mln de oameni au plecat din Ucraina.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

zerkalo.io

14:45

Germania va oferi Ucrainei 2700 de rachete „Arrow”. Inițiativa a fost aprobată de Ministerul Economiei de la Berlin. Este o armă sovietică din rezervele armatei, informează AFP, care face trimitere la propriile surse din cadrul executivului german. Anterior, Germania a oferit Ucrainei 1000 de sisteme antirachetă și 500 de rachete portabile sol-aer.

14:38

În contextul adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina, Bursa de Valori de la Londra a decis să suspende comercializarea a 28 de tipuri de hârtii de valori, care au legătură cu Rusia. Anunțul a fost făcut pe 3 martie. Săptămâna trecută, de la bursă a fost retras pachetul de acțiuni al băncii rusești VTB (ВТБ).

14:33

Proteste față de invazia Rusiei în Ucraina au avut loc, în ultimele zile, în peste 100 de orașe din Federația Rusă. În total, au fost reținute circa 7 000 de persoane.

14:25

Autoritățile anunță că, în Moldova, sunt deschise 78 de centre temporare de plasament, iar procesul de identificare și amenajare a spațiilor continuă.

Chiar în această noapte pacificatorii Batalionului nr 22 din Chișinău au amenajat 500 de locuri în cadrul Manejului de atletică ușoară din Chișinău.

În total, au fost identificate 25 000 locuri de cazare. Condițiile din aceste locații ne permit să le putem utiliza imediat. Alte 25.000 de potențiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare.

📞Reiterăm, cetățenii moldoveni care vor să se implice sună la numărul – 080080011

📞Linia verde pentru refugiați este – 080001527

🌐 Mai multe detalii la: dopomoga.gov.md.

14:10

Primarul orașului Vilnius a anunțat că strada pe care este amplasată Ambasada Rusiei din Lituania va fi redenumită în „Eroii Ucrainei” (Ukrainos Didvyrių g.).

Edilul le-a recomandat angajaților instituției diplomatice să își dea comandă de cărți de vizită noi și să se asigure că a fost indicată noua denumire a străzii.

14:07

Aeroportul din Hostomel, Ucraina, care a fost ținta unor bombardamente.

13:56

Satul Borodyanka din regiunea Kiev este una dintre așezările care au fost bombardate.

 

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Reuters / Maksim Levin

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Reuters / Maksim Levin

13:54

Autoritățile franceze au confiscat un iaht care ar putea aparține miliardarului Igor Sechin.

13:48

Șeful regiunii Chernigov a postat pe Telegram o fotografie cu case distruse de rachete.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Вячеслав Чаус / Telegram

13:00

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat o fotografie cu consecințele bombardamentelor din regiunea Kiev. De menționat că astăzi, autoritățile rusești au declarat că armata lor folosește arme de precizie și lovește doar în instalațiile militare.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

ДСНС У

12:56

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a spus că în scurt timp președintele Maia Sandu va veni cu anunțul privind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să obțină statutul de stat candidat la eurointegrare.

Anunțul vine în contextul în care Ucraina a depus deja cererea de aderare, demers ce urmează a fi analizat de instituțiile europene.

12:30 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că delegația rusă îi aștepta pe ucraineni la negocieri de ieri seara – „dar aceștia nu se grăbesc”, a precizat el.

11:59

Negocierile cu delegația ucraineană pot începe la ora 15:00, a spus șeful delegației ruse Vladimir Medinsky.

11:55 

Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă s-a arătat încrezut că Federația Rusă și Ucraina vor găsi un numitor comun.

„Sunt sigură că se va găsi o soluție la criza din jurul Ucrainei, condițiile Rusiei sunt minime”, a spus Lavrov.

Lavrov a mai declarat că Rusia este pregătită de o nouă rundă de negocieri, dar nu intenționează să oprească acțiunile de război în Ucraina, pe care autoritățile rusești le numesc „operațiuni speciale”.

11:50

Comitetul Dumei de Stat a aprobat un amendament care introduce răspunderea penală și pedeapsa de până la 15 ani pentru răspândirea de falsuri cu privire la acțiunile forțelor armate ruse. Despre aceasta comunică TASS.

La fel, Comitetul a recomandat adoptarea în a doua lectură a proiectului de lege privind răspunderea penală, inclusiv pedeapsa cu închisoarea de până la 3 ani, pentru solicitările de impunere a sancțiunilor străine împotriva Rusiei.

11:48

Franța a cerut cetățenilor săi să părăsească Rusia.

11:40

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a publicat un nou mesaj video în care le cere trupelor ruse să „protejeze vorbitorii de limba rusă la ei acasă. Nu în toată lumea”.

Totodată, el a declarat că ucrainenii nu vor renunța să-și apere țara.

„Au vrut să ne distrugă de multe ori. Nu au putut. Noi am trecut prin atâtea. Și dacă cineva crede că, depășind toate acestea, ucrainenii se vor speria și vor renunța – el nu știe nimic despre Ucraina. Și nu are ce face în Ucraina”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a mai declarat că Ucraina va întâlni primii voluntari străini. „În țară vin primii 16 mii din ei”, a precizat Zelenski.

11:04

Forțele armate ale Ucrainei au publicat un rezumat al pierderilor armatei ruse:

  • aproximativ 9 mii de persoane (agenția UNIAN a precizat anterior că cifra include nu numai cei decedați, dar și răniți);
  • 217 tancuri;
  • 900 vehicule blindate de luptă;
  • 11 sisteme de apărare aeriană;
  • 31 de elicoptere.

10:59

Cursul de schimb a dolarului și euro la Bursa din Moscova a fost actualizat: dolarul – 115 ruble, euro – 124 ruble.

10:54

În Rusia, Roskomnadzor a cerut la Google să elimine aplicația canalului TV „Dojdi” și „Ekho Moskvî”. La Procuratură, s-a declarat că reprezentanții mass-media au distribuit materiale care cheamă la activități extremiste.

10:25

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova comunică despre o nouă alertă de informație falsă. Oamenii legii spun că pe rețelele sociale circulă informația că astăzi se vor auzi sirene de avertizare în țara noastră – știre dezmințită de autorități.

10:21

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat fotografii cu consecințele unui obuz care a lovit un depozit de petrol din Cernigov.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

10:01

Prin votul majorității Consiliului de administrație „Эха Москвы” a fost luată decizia de a lichida postul de radio și site-ul web.

09:47

Autoritățile Republicii Moldova declară că în perioada 24 februarie-3 martie, pe teritoriul țării au solicitat azil 1 759 persoane, dintre care 973 ucraineni.

Totodată, potrivit ultimelor date, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 136 386 cetățeni ai Ucrainei, dintre care au părăsit teritoriul țării 74 816 ucraineni.

Corespunzător, pe teritoriul național au rămas 61 570 cetățeni ai Ucrainei, din ei 23 179 minori, care au intrat în Republica Moldova în ultimele 172 ore.

09:30

Un observator ucrainean din cadrul OSCE a decedat, la data de 1 martie, în timpul bombardamentelor de către forțele ruse la Harkov.

Marina Fenina, membru local al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina a murit într-un bombardament la Harkov în timp ce „aduna provizii pentru familia ei într-un oraș care a devenit o zonă de război”, au comunicat reprezentanții OSCE.

09:10

CNN a publicat noi imagini din satelit care arată distrugerea la nordul Kievului. Imaginile din satelit arată rămășițele carbonizate ale echipamentului militar rusesc într-o zonă rezidențială din Buchi, oraș de lângă Kiev.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Maxar Technologies

8:45

Forțele armate suedeze declară că patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian al țării, încălcând interdicția de zbor impusă luni.

08:30

Curtea Penală Internațională de la Haga, după un apel din partea a 39 de țări, a început investigarea posibilelor crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

07:55

La Harkov, din cauza bombardamentelor a fost distrusă Catedrala Adormirea Maicii Domnului, potrivit eparhiei din Harkov. Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor al Ucrainei a prezentat imagini.

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

A opta zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: