A părăsit Israelul pentru a pleca în Rusia? Un reprezentant al Dumei de Stat a vorbit despre întrevederea cu Ilan Șor 
Full Article 3 minutes read

A părăsit Israelul pentru a pleca în Rusia? Un reprezentant al Dumei de Stat a vorbit despre întrevederea cu Ilan Șor 

Oligarhul fugar Ilan Șor se află, cel mai probabil, în Rusia acolo unde a avut o întrevedere cu șefia comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. În ajun, șeful Interpol Moldova a anunțat că Șor a părăsit din nou Israelul. Pe 8 februarie, deputatul moldovean al Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Radu Marian a declarat că „faptul că cei de la Kremlin susțin deschis pe unul din cei mai mari criminali pe care i-a avut Moldova – Ilan Șor, spune multe despre ce vor ei pentru Moldova”.

Din imaginile publicate de Șor pe rețelele de socializare se poate observa că acesta s-a aflat în biroul șefiei comitetului Dumei de Stat. Anterior presa rusă a publicat un reportaj din biroul lui Kalașnikov, similar cu imaginile publicate de Șor de la întâlnirea cu șefia comitetului Dumei de Stat.

Unele publicații din Rusia l-au intervievat pe Șor pe 7 februarie, de asemenea au relatat despre întâlnirea oligarhului fugar cu Leonid Kalașnikov. Și RIA Novosti a raportat despre întâlnirea celor doi, la care „președintele partidului de opoziție din Moldova „Șor” [declarat neconstituțional în Moldova și radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice] a numit aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică singura salvare pentru Moldova. 

Kalașnikov a spus, în imaginile publicate de Șor, că „a vorbit cu plăcere cu Ilan”. „Noi, întâlnindu-ne cu el, ne-am amintit de întrevederile anterioare pe care le-a reprezentat aici, în Duma de Stat, i-am exprimat respectul”, a spus Kalașnikov. 

Întrevederea lui Șor cu Kalașnikov a fost comentată în Moldova de reprezentatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate, deputatul Radu Marian.

„Faptul că cei de la Kremlin susțin deschis pe unul din cei mai mari criminali pe care i-a avut Moldova – Ilan Șor, spune multe despre ce vor ei pentru Moldova. Ei vor pentru țara noastră haos, sărăcie și fărădelege. Nu trebuie și nu le vom permite ca ei să mai controleze vreodată țara noastră”, a scris Marian pe rețelele de socializare.

Pe 7 februarie, șeful Interpol Moldova Viorel Țențiu a declarat că Ilan Șor a părăsit statul Israel, pe 1 februarie, curent. Oficialul a precizat că Moldova nu cunoaște, deocamdată, direcția în care Șor a zburat și nici cu ce avion.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: