Ilan Șor

Oligarhul fugar Ilan Șor, dat în căutare internațională, a părăsit, din nou, Israelul. Țențiu: „A folosit pașaportul statului Israel”

Oligarhul fugar, Ilan Șor, condamnat de justiția din Moldova la 15 de închisoare în dosarul „Frauda bancară” a părăsit statul Israel, pe 1 februarie, curent. Declarația a fost făcută de șeful Interpol Moldova, Viorel Țențiu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la JurnalTV. Oficialul a precizat că Chișinăul nu cunoaște, deocamdată, direcția în care Șor a zburat și nici cu ce avion. Între timp, Șor a anunțat în seara zilei de 7 februarie că a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov, cu care ar fi vorbit despre Moldova și relațiile cu Federația Rusă. Oligarhul fugar nu a precizat, însă, unde a avut loc întrevederea.

„Vreau să vă comunic că, de fapt, Șor de mai multe ori a ieșit din Israel. În premieră, vă aduc la cunoștință că pe 1 februarie dimineață, la 06:02, Șor a părăsit Israelul, folosind pașaportul statului Israel. Nu se cunoaște, însă, ruta de deplasare și numărul zborului. Autoritățile din Israel nu ne-au comunicat despre aceste informații. (…) De fiecare dată când a plecat, a făcut-o utilizând pașaportul statului Israel. (…) Până la moment nu avem informații despre revenirea acestuia în Israel”, a declarat șeful Centrului cooperare polițienească internațională (Interpol) al IGP, Viorel Țențiu.

Țențiu a precizat că toate actele de călătorie deținute de Ilan Șor, inclusiv cele israeliene, sunt introduse în baza de date a Interpol, respectiv, toate cele 196 de state membre ale Interpol au obligația de a-l aresta și extrăda în Republica Moldova, în cazul în care le va trece granița.

Întrebat dacă Chișinăul urmează să transmită solicitări în adresa Federației Ruse, în vederea reținerii lui Șor, dacă acesta va trece granița statului rus, Țențiu a declarat că solicitările au fost deja expediate.

„Cei din Federația Rusă ne-au comunicat că ultima ieșire al lui Șor din Federația Rusă a fost la 27 decembrie 2014 și că nu este cetățean al Rusiei. Acum o întrebare retorică: oare răspunsul lor este veridic?”, s-a întrebat Țențiu.

De menționat că, între timp, oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat în seara zilei de astăzi pe rețelele de socializare că a avut o întrevedere, pe 7 februarie, cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. El a calificat discuția „productivă” și „utilă”, fără să menționeze, însă, unde a avut loc.

„Ne-am exprimat reciproc opiniile referitor la problema principală pentru Moldova — cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii. (…) Am rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei — apropierea de partenerii reali: Rusia, UEEA și CSI, iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității. (…) Ca răspuns, am auzit de la Leonid Ivanovici cuvinte importante pentru toți moldovenii. Rusia este alături de noi, Rusia apreciază lupta noastră, Rusia este gata să ne asculte și să ne ajute, așa cum a fost în decursul secolelor! Mulțumesc, Leonid Ivanovici”, a scris Șor pe rețele.

 

Amintim că Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023,  Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Reamintim în acest context că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: