РИА Новости

„A pus în pericol medicii care luptau pentru viața copilului ei”. Ce informație importantă a ascuns o mamă a cărui copil a fost spitalizat

O femeie cu un copil de vârstă fragedă, care a fost internat în Spitalul pentru copii nr. 1 din capitală, ar fi ascuns de medici faptul că a intrat în contact cu o persoană revenită dintr-o țară în care se înregistrează un număr mare de cazuri de COVID-19, punând astfel în pericol sănătatea personalului medical. Informația a fost prezentată luni, 23 martie, de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul uni briefing.

„O mamă spitalizată cu un copil mic a ascuns informația că a intrat în contact cu o persoană care a revenit dintr-o țară unde se înregistrează multe cazuri. A beneficiat de tratament timp de câteva zile și abia după ce am determinat persoanele care au intrat în contact cu tatăl copilului, mama a recunoscut informația respectivă, dar asta după ce a pus deja în pericol viața lucrătorilor medicali, care luptau pentru viața copilului ei”, a relatat ministrul Sănătății și a îndemnat cetățenii la responsabilitate civică.

Oficialul s-a referit și la cazul medicului reanimatolog de la Spitalul Republican, care a contractat virusul.

„Am menționat și reiterez că în prima linie sunt lucrătorii medicali, poliția de frontieră, iar mai nou, și cei din poliție, care asigură ordinea publică. Avem îmbolnăviri în rândul lucrătorilor medicali și în rândul poliției de frontieră, dar vom fi maxim atenți în ceea ce ține de protecția datelor cu caracter personal și protecția vieții private”, a mai spus oficialul.

Amintim că duminică, 23 martie, a devenit cunoscută informația că un medic reanimatolog de la Spitalul Republican s-a infectat cu COVID-19 în timp de intuba un pacient.

Precizăm că, potrivit celor mai recente date prezentate de reprezentanții Ministerului Sănății, în Republica Moldova sunt 94 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: