A renunțat la mașină și are mai puține economii. Averea Maiei Sandu în 2023 și cum s-a schimbat de când a devenit președintă
Full Article 3 minutes read

A renunțat la mașină și are mai puține economii. Averea Maiei Sandu în 2023 și cum s-a schimbat de când a devenit președintă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a depus declarația de avere pentru anul 2023. Șefa statului a ridicat anul trecut aproape 265 de mii de lei sub formă de salariu, ceea ce înseamnă un venit lunar de circa 22 de mii de lei. În aceeași perioadă, Sandu a beneficiat de diurne pentru deplasările peste hotare, în mărime totală de puțin peste 95 de mii de lei. Comparativ, pentru anul 2022, Sandu a declarat că a ridicat un salariu în mărime de aproape 259 de mii de lei și aproape 63 de mii de lei sub formă de diurnă.

Potrivit declarației de avere, șefa statului deține un apartament din 2007, de 74,5 metri pătrați. Valoarea bunului imobil, declarat și în 2022, se ridică la peste 440 de mii de lei, potrivit declarațiilor depuse de Maia Sandu.

Dacă în 2022 președinta declara un autoturism de model Toyota RAV4, procurat în 2012 și estimat la acea vreme cu 170 de mii de lei, în 2023 mașina nu mai figurează în declarația de avere depusă de Maia Sandu. Totuși, șefa statului indică că a vândut un automobil, fără să specifice modelul, iar venitul obținut este de 8 mii de euro, echivalentul a aproximativ 155 de mii de lei.

La capitolul conturi bancare, președinta declară un cont curent deschis la o bancă comercială din Moldova, pe care păstrează 6.129 de lei, precum și un cont bancar deschis în Statele Unite ale Americii, pe care păstrează 300 de dolari. Cele două conturi bancare au fost raportate de șefa statului și în 2022, doar că un an în urmă pe cel din Moldova erau puțin peste 13 mii lei, iar pe cel din SUA – 600 dolari, adică de două ori mai mult decât în 2023.

De menționat că, atunci când a venit în funcția de președinte, Maia Sandu declara un salariu de puțin peste 4.400 lei, de la Președinție, aproape 17.600 dolari în contul din SUA și 10 mii lei – în cel din Moldova. Tot atunci, președinta declara apartamentul în care locuiește, precum și autoturismul, la care a renunțat în 2023.

***

Maia Sandu este prima femeie președintă a Republicii Moldova. Totodată, este al șaselea președinte al Republicii Moldova şi al patrulea șef de stat ales prin vot direct. Ea a fost aleasă în funcție din turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020, pe care le-a câștigat detașat. Șefa statului a fost învestită oficial în funcție pe data de 24 decembrie, 2020.

Următoarele alegeri prezidențiale în Republica Moldova vor fi organizate în anul curent, 2024. Pe 24 decembrie 2023, când a împlinit trei ani de mandat, Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: