A treia tentativă eșuată. Un sat din Taraclia rămâne fără primar; câte persoane au venit la vot?
Full Article 2 minutes read

A treia tentativă eșuată. Un sat din Taraclia rămâne fără primar; câte persoane au venit la vot?

Satul Aluatu din raionul Taraclia rămâne fără primar nou ales. Asta după ce, duminică, doar 79 de locuitori și-au exercitat dreptul la vot, ceea ce constituie nici 11% din totalul înscris pe listele electorale. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), scrutinul poate fi considerat valabil doar dacă au participat cel puțin 20% dintre persoanele cu drept de vot.

Conform rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, în satul Aluatu a fost înregistrată o participare de 10,69 la sută din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

Voturile valabil exprimate, 79, au fost repartizate în felul următor: pentru Elena Celac de la Partidul Politic „Partidul Schimbării” au votat 52 persoane (65,82%) iar pentru Anatolie Gusarenco de la Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 27 (34,18%).

Potrivit instituției electorale, în al doilea tur de scrutin, alegerile pot fi declarate valabile dacă au participat cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

În cazul în care alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza acelorași date din listele electorale, cu aceleași candidaturi și aceleași consilii și birouri electorale”, au comunicat reprezentanții instituției.

Totodată, Comisia a atras atenția că toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organul electoral inferior poartă un caracter preliminar.

Amintim că, urmare organizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie, s-a constat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât ¼ din numărul de persoane înscrise în listele electorale, inclusiv în satul Aluatu, raionul Taraclia. După desfășurarea votării repetate pe data de 19 noiembrie 2023, în această localitate niciunul dintre cei 3 candidați la funcția de primar nu a acumulat mai mult de jumătate din numărul voturilor valabil exprimate, pentru a fi ales din primul tur, ce a condus la organizarea turului doi de scrutin.

Comisia Electorală Centrală declara în ajun că pentru a fi declarate valabile aceste alegeri, trebuie să se prezinte cel puțin 154 de cetățeni cu drept de vot din localitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: