„Abțineți-vă de la discursuri instigatoare la ură”. Îndemnul Consiliul pentru egalitate în privința incidentului de la Spitalul Republican
Full Article 3 minutes read

„Abțineți-vă de la discursuri instigatoare la ură”. Îndemnul Consiliul pentru egalitate în privința incidentului de la Spitalul Republican

Consiliul pentru egalitate informează că a fost sesizat cu privire la cazul în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, din capitală discută cu o pacientă vorbitoare de limbă rusă. În acest sens, instituția face apel către toate persoanele, care în public sau pe rețelele de socializare se exprimă pe cazul dat, să se abțină de la discursuri instigatoare la ură și la discriminare.

În cadrul unui comunicat de presă, Consiliul a făcut apel către protagoniștii înregistrării video apărute în spațiul online, să le comunice toate circumstanțele de fapt, astfel încât autoritatea să dețină probele necesare pentru examinarea cazului.

Totodată, Consiliul a făcut apel către toate persoanele, care în public sau pe rețelele de socializare se exprimă pe cazul dat, să se abțină de la discursuri instigatoare la ură și la discriminare, astfel ca fiecare dintre noi să ne simțim în siguranță într-o societate care asigură coeziunea și bunăstarea tuturor membrilor săi.

De asemenea, responsabilii din cadrul instituției reiterează că, încriminează discursurile susceptibile să propage, să incite, să promoveze sau să justifice orice formă de ură bazată pe intoleranță sau discriminare pe orice criteriu, inclusiv de naționalitate, origine etnică, limbă loc de naștere și loc de trai.

Mai mult, Consiliul apreciază poziția Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică și salută reacția instituției prin care dă asigurări că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică.

***

Pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moarte în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: