Medicul de la Spitalul Republican, care a spus că „nu operează ruși”, va fi audiat de Comitetul de etică al instituției
Full Article 3 minutes read

Medicul de la Spitalul Republican, care a spus că „nu operează ruși”, va fi audiat de Comitetul de etică al instituției

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat o declarație după ce pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al instituției îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă.

Conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

„Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică. În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. Comunicăm că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică al instituției. În numele conducerii și al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, cerem scuze pacientei și asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri”.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

 

 

Redacția NM a încercat să ia legătura cu medicul respectiv, însă acesta nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.

***

Pe canalul de Telegram Кишинёв в теме a fost publicat un video, despre care administratorii susțin că a fost făcut la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Un medic ORL discută cu o pacientă vorbitoare de limba rusă, pe care o crtitică pentru faptul că nu a învățat limba română.

În imaginile video, în timp ce examinează o radiografie, medicul se arată nemulțumit de faptul că pacienta i-a răspuns la formula de salut în limba rusă.

„Mă jigniți când eu intru și vă spun „bună ziua”, iar dvs îmi răspundeți cu „здравствуйте”. Îmi vine să scot Kalașnikovul și să vă împușc pentru că, pentru mine, sunteți dușman instantaneu”, spune medicul.

Mai mult, după ce femeia i-a spus că este de origine rusă, doctorul a declarat că el nu operează ruși, întrucât aceștia sunt „dușmani”. La întrebarea acesteia, „de ce rușii sunt dușmani”, medicul a spus: „Cum de ce? Duceți-vă în Ucraina și întrebați de ce”.

„Dvs. sunteți rusoaică, șovină”, a adăugat el.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: