„Acest popor poate produce genii”. Premierul, miniștri, deputați, cântăreți și-au luat rămas-bun de la Eugen Doga (VIDEO)

Premierul, miniștri, deputați, lideri de partide, cântăreți și scriitori se numără printre cei care au venit, pe 5 iunie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, pentru a-și lua rămas-bun de la compozitorul Eugen Doga. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Eugen Doga a fost „un om planetar, un titan”, iar ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că regretatul compozitor este „o demonstrație a faptului că acest popor poate produce genii”. „Este cea mai mare bucurie când pământeanul tău este cunoscut peste tot”, „Avea un suflet de copil”, „Ne va duce faima sute de ani înainte”, „Eugen Doga n-a murit, el trăiește mai departe prin celebrul său vals” – sunt doar câteva dintre declarațiile celor care au venit la Palatul Național.

Premierul Dorin Recean a declarat că „maestrul a intrat în tăcere, dar muzica lui va răsuna peste vremuri”. „Zilele acestea, după ce am aflat despre decesul lui Eugen Doga, am ascultat și am citit oamenii vorbind despre el. Din Moldova, de peste hotare, din muzică, din educație, din teatru, din toate domeniile, de la cei vârstnici, dar și de la copii. Eugen Doga ne-a unit pe toți în această sală și peste tot. (…) Ne-a așezat în patrimoniul cultural mondial și ne-a făcut mândri că țara noastră mică a dat întregii lumi un om planetar, un titan”, a comunicat Dorin Recean.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că Eugen Doga este „o demonstrație a faptului că acest popor poate produce genii”. 

„L-am cunoscut, pot să zic, îndeaproape pe maestrul Doga. Pentru mine personal a însemnat o etapă în viața mea. (…) A fost o lecție extraordinară de creativitate, de profunzime și de talent”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Fostul președinte Igor Dodon, în prezent – lider al Partidului Socialiștilor, a declarat că „așa personalități se nasc o dată în secol”. „Îmi amintesc că într-un an, fiind în funcția de președinte al țării, dumnealui s-a apropiat de mine, la mine în birou, și mi-a propus să mergem cu elaborarea împreună a unor discuri, care mai târziu au fost tipărite și transmise în diferite școli din Republica Moldova”, a comunicat Igor Dodon.

„Ne-a părăsit Ion Druță, ne părăsește Eugen Dogan, ne-a părăsit Emil Loteanu, ne-a părăsit Mihai Volontir, Maria Bieșu, Vladimir Curbet… Cine a rămas din urmă? Pe mine asta mă revoltă și mă doare. Cine o să promoveze mai departe cultura noastră națională pe globul pământesc?”, a comunicat fostul președinte Vladimir Voronin, în prezent – lider al Partidului Comuniștilor.

Deputatul comunist Constantin Starîș a declarat că muzica lui Eugen Doga „a putut transmite cele mai sensibile vibrații ale sufletului omenesc”. „Este o calitate uimitoare. A fost și va rămâne un geniu”, a menționat el.

„Cea mai mare povață a regretabilului Doga este să-ți iubești limba și neamul. În afară de opera sa muzicală, dumnealui a combătut minciuna în care a trăit o viață, fiindcă o viață a trăit în minciuna sovietică, ce ține de identitatea noastră, de limba noastră”, a comunicat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Dirijorul Nicolae Botgros a spus că decesul lui Eugen Doga este o mare pierdere, totodată a adăugat că „este cea mai mare bucurie când pământeanul tău este cunoscut peste tot”. „Vreau să vă spun un singur lucru, la înmormântarea lui Nicolae Sulac, Dumnezeu să-l odihnească, Grigore Vieru mă întreba: „Oare cine va fi următorul?”. Și noi toți am înlemnit, nu știam ce să vorbim, la care peste două săptămâni l-am avut decedat pe Emil Loteanu, care a făcut lucruri mari de tot. Astăzi ne luăm rămas bun de la marele compozitor, marele muzician, marele om Eugen Doga. (…) Unde nu ne vom duce, în orice colțișor al lumii, vom asculta muzica lui Eugen Doga. Eu am fost nu demult în Viena, am intrat într-un hotel și acolo cânta muzica lui Eugen Doga. Este cea mai mare bucurie când pământeanul tău, omul tău, este cunoscut peste tot”, a comunicat Nicolae Botgros.

Cântărețul de muzică populară Mihai Ciobanu a menționat că Eugen Doga a fost cel mai mare compozitor ale timpurilor noastre. „Nu se știe când se va mai naște un asemenea mare compozitor și mare artist. (…) Totdeauna am avut ce învăța de la el”, a spus Mihai Ciobanu.

Interpretul Costi Burlacu, care cântă în duet cu soția sa, Corina Țepeș, a spus că „întâlnirile cu dumnealui erau o sărbătoare, pentru că el avea un suflet de copil”. „Maestru Eugen Doga are un rol cheie în duetul nostru, pentru că în anul 2005 dumnealui a fost primul care ne-a încurajat să cântăm în duet. (…) Ne va duce faima sute de ani înainte”, a adăugat Costi Burlacu. „Vreau să vă zic că Eugen Doga n-a murit, pentru că el trăiește mai departe prin celebrul vals al său, prin „Orasul meu cu umeri albi de piatră”, cu adevărata comoară pe care ne-a lăsat-o nouă și multor generații care vor veni”, a menționat interpreta Corina Țepeș.

„Întotdeauna când începeau repetițiile, maestrul era cel care verifica cap-coadă fiecare notă, nu exista vreun moment fără controlul și sacrificiul dumnealui. La fiecare repetiție. (…) A fost o epocă care, cred, că astăzi s-a încheiat”, a spus interpretul Igor Sîrbu, membru al trupei Akord.

„Pe strada Eminescu, unde a trăit Eugen Doga, a muțit pianul lui genial și s-a lăsat o liniște adâncă. (…) Noi am avut multe lucrări împreună, dar anul trecut am făcut o lucrare care se numește „Odă Europei”. Eugen Doga era un cetățean al Moldovei și al României, dar și al Europei. (…) Întotdeauna noi prețuim oamenii după ce ei pleacă. (…) Eu am avut cu dânsul o prietenie lungă, am conlucrat cu el și cred că ceea ce a lăsat face să ne mândrim. (…) Îl iubeau toți”, a spus scriitorul Ianoş Ţurcanu.

Menționăm că președinta Maia Sandu nu a participat la funeraliile compozitorului Eugen Doga. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a explicat că șefa statului se află într-o vizită privată.

***

Compozitorul Eugen Doga s-a stins din viață pe 3 iunie, la vârsta de 88 de ani. Este înmormântat pe 5 iunie, la Cimitirul Central (str. Armenească). Ceremonia funerară are loc începând cu ora 14:00.

Ziua funeraliilor a fost decretată zi de doliu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: