Facebook/Boris Gîlcă

„Aceste documente sunt foarte ușor de recuperat”. Gîlcă, despre cazul actului pierdut de Asistența Socială

Femeia cu nevoi speciale, obligată să treacă din nou comisia medicală după ce Direcția Asistența Socială i-a pierdut un act, va primi un duplicat. Precizările au fost făcute pentru NM de șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlcă. Oficialul a spus că documentul a fost pierdut din cauza unei conducte care s-a spart la Direcție. „Pentru aceasta este arhivă”, a menționat Gîlcă, adăugând că se analizează de ce reprezentanții Asistenței Sociale nu au emis actul. 

Solicitat de NM, șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău a declarat că „nimeni nu trebuie să sufere din cauza pierderii documentelor”.

„Da, sunt cazuri diferite. În acest caz a fost pierdută arhiva de la Direcția Asistența Socială Râșcani din cauza unei conducte care s-a spart. Dar aceste documente sunt foarte ușor de recuperat”, a spus el. 

Potrivit lui Gîlcă, femeia „trebuia din prima să scrie autorităților superioare pentru a-i fi emis un duplicat”. „Această problemă este rezolvată foarte repede. (…) Dacă era o urgență sunt sigur că colegii mei ar fi luat o decizie imediată”, a adăugat el.

Gîlcă a mai spus că femeia a avut și are în drept să se folosească de drepturile sociale, inclusiv de călătoria gratuită: „Regretăm că acest certificat a fost pierdut. Pentru aceasta este arhivă și ea va primi un duplicat”.

Întrebat unde se pot adresa cetățenii în situații similare, Gîlcă a declarat că asemenea „incidente în principiu nu se întâmplă”: „Acesta a fost singurul caz. Noi acum analizăm de ce Direcția Asistența Socială Râșcani nu a emis un duplicat în regim accelerat”. 

***

Pe 20 iulie, ofițerul de programe la Center for International Private Enterprise Elena Rățoi a povestit pe rețelele de socializare o situație cu care este nevoită să se confrunte, în calitate de persoană cu nevoi speciale. Ea a spus că după ce Direcția Asistență Socială a pierdut documentul care atestă că are dreptul să utilizeze transportul, inclusiv transportul public gratuit, a fost înștiințată că trebuie să efectueze din nou procedura pentru stabilirea gradului de dizabilitate pentru a obține actul respectiv.

„Unde e digitalizarea despre care vorbim? În toate acele instituții nu era o copie a actului păstrată undeva? Despre ce determinare a gradului de dizabilitate vorbim? Ei chiar cred că eu o să mă „însănătoșesc” vreodată? De ce eu trebuie să pierd timp și nervi și să trec nu mai știu ce proceduri pentru o eroare a unei instituții publice? Despre atitudinea angajaților/-telor din aceste structuri în genere ar fi o postare separată”, menționa femeia.

Ulterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a asigurat-o pe femeie că va solicita să-i fie soluționată problema. „Elena, îmi pare rău și îmi cer scuze. Voi solicita clarificări și soluționarea problemei cât de curând”, a scris oficialul, la postarea femeii pe rețelele de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/maia.sandu

Maramă românească, amuletă și cărți: Cadourile primite de Maia Sandu în ultimele luni

Instituția prezidențială a făcut publică lista cadourilor protocolare admisibile oferite șefei statului în trimestrul al doilea al anului 2025. Potrivit documentului, cel mai valoros obiect primit este o maramă tradițională românească din Bucovina, cusută manual, în valoare de 1250 de lei. Cadoul i-a fost oferit Maiei Sandu pe 10 iunie de către președintele României, Nicușor Dan, cu ocazia primei sale vizite oficiale la Chișinău.

O delegație a Institutului Politehnic din Tomar, Portugalia, i-a oferit șefei statului o placă din argilă, cu gravura simbolică a Cetății Ordinului Cavalerilor Templieri (450 lei), precum și o monedă comemorativă cu inscripția „Institutul Politehnic din Tomar, Republica Portugheză” (600 lei), în cadrul unei vizite de informare la Președinție.

În contextul unei întrevederi de lucru, un grup de parlamentari britanici i-a oferit un platou decorativ rotund din ceramică, prelucrat manual, cu emblema Inter-Parliamentary Union – British Group, în valoare de 500 de lei.

Cu ocazia unei vizite oficiale la Tirana, pe 17 mai, Maia Sandu a primit din partea președintelui Albaniei, Bajram Begaj, un suvenir în ramă de sticlă, reprezentând un element din costumul tradițional feminin albanez – un șort brodat manual – în valoare de 790 de lei. Tot în aceeași zi, organizatorii celei de-a șasea ediții a Summitului Comunității Politice Europene i-au oferit mai multe cadouri simbolice: cartea „The History of George Castriot, surnamed Scanderbeg, King of Albania” (650 lei), albumul foto „Inside Albania” (400 lei), un tablou decorativ pe pânză cu o reproducere a unei cărți poștale a summitului (200 lei) și un disc vinil cu 10 compoziții muzicale din anii ’80 (450 lei).

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliyev, i-a dăruit o amuletă-suvenir, un fragment dintr-un covor tradițional azer, cu o valoare de 890 de lei, cu ocazia participării la expoziția de covoare azere.

Cu ocazia Zilei orașului Călărași, președinta a primit un obiect decorativ ce reprezintă simbolul public teritorial al județului Călărași, România (350 lei), oferit de Consiliul Județean. Tot în aceeași zi, organizatorii Festivalului Cireșar din comuna Trușeni i-au oferit un suvenir decorativ din sticlă organică, personalizat pentru ediția a IV-a a evenimentului (490 lei).

Abasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, i-a oferit Maiei Sandu o tapiserie de artă chinezească, realizată în tehnica defilării, din mătase și țesătură, evaluată la 790 de lei.

În cadrul vizitei oficiale, șefa statului a mai primit un set format dintr-o căniță și o farfurioară din colecția „Golden Rudraksha”, cu o valoare de 690 de lei, oferit de Tanja Fajon, viceprim-ministra și ministra Afacerilor Externe și Europene a Republicii Slovenia. Tot atunci, senatoarele Véronique Guillotin și Nadia Sollogoub, membre ale Grupului de prietenie Moldova-Franța din Senatul Franței, i-au oferit o medalie-monedă unică din bronz, gravată cu imaginea „Marianneei”, în valoare de 770 de lei.

Administrația prezidențială precizează că toate aceste cadouri au fost înregistrate în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în proprietatea aparatului prezidențial.

LCP_2025_2 by Doina Buruiană

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: