Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat marți, 20 mai, un acord privind acțiunile în caz de pandemii. Documentul a fost convenit după trei ani de negocieri, începute pe fondul pandemiei de COVID-19. În final, acordul a fost susținut de 124 de țări. Alte 11 state, printre care Rusia, Slovacia, Polonia, Israel, Iran și Italia, s-au abținut de la vot, scrie BBC. Acordul a fost aprobat în timpul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății de la Geneva, unde ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a susținut un discurs.
În intervenția sa, oficiala a prezentat progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul sănătății și a evidențiat importanța consolidării cooperării internaționale în fața provocărilor globale din sectorul sanitar.
În mesajul său, ministra a evidențiat impactul instabilității geopolitice și al reducerii ajutorului internațional asupra sănătății globale, subliniind că o cooperare internațională eficientă este esențială pentru securitate și dezvoltare.
Totodată, ministra a menționat că Organizația Mondială a Sănătății trebuie să se adapteze noilor realități prin reforme transparente și o structură mai flexibilă, cu priorități clare și finanțare sustenabilă.
Ministra Nemerenco a prezentat și progresele Republicii Moldova în domeniul sănătății, precum extinderea accesului la medicamente compensate, dezvoltarea centrelor pentru tratamentul AVC, implementarea programelor de screening oncologic și digitalizarea serviciilor medicale. De asemenea, Republica Moldova continuă să ofere sprijin și acces la servicii medicale refugiaților ucraineni.
„Aceste realizări au fost posibile datorită cooperării cu Biroul regional OMS pentru Europa“, a precizat Nemerenco.
Potrivit Ministerului Sănătății, la Geneva a fost aprobat oficial un acord istoric pentru pregătirea lumii în fața viitoarelor pandemii, „un pas important către un sistem global de sănătate mai rezilient”.