„Acordul de credit rusesc conține prevederi periculoase care crează riscuri exagerate de îndatorare a țării pe termen lung și prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de Rusia altor țări”. În acest sens, Partidul Acțiune și Solidaritate va solicita prezența în parlament a ministrului Afacerilor Externe „pentru a da explicații cum a putut fi semnat un asemenea acord în detrimentul Republicii Moldova”. Declarațiile au fost făcute de către Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 21 aprilie.
„Cel mai mare pericol al acestui acord îl constituie prevederile din articolul 7, aliniatul 2, care stabilesc că dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de băncile rusești debitorilor moldoveni nu sunt rambursate la timp, conform prezentului acord, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia”, a declarat Maia Sandu.
„Această prevedere presupune că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru debitorii privați, iar noi, statul, cetățenii, ulterior, urmează să rambursăm această datorie dacă acești debitori nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești”, a mai spus Sandu. În acest sens, lidera PAS se întreabă „ce au în general datoriile private cu datoria statului”.
Totodată, Maia Sandu a declarat că asemenea prevederi nu se regăsesc în alte acorduri semnate de Rusia pentru împrumuturi similare.
„De exemplu, au fost semnate acorduri de împrumut cu Belarus sau cu Serbia. O asemenea prevedere nu există, însă o asemenea prevedere există în cazul Republicii Moldova. Întrebarea noastră este de unde s-a luat această prevedere, ce se ascunde în spatele acestei prevederi și de ce acordul în această formă a fost semnat de către reprezentantul Ministerului de Externe”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, se întreabă de ce banii vor veni pe contul unei bănci comerciale, dar nu pe contul Ministerului Finanțelor de la Banca Națională.
Precizăm că astăzi, 21 aprilie, guvernul Republicii Moldova a aprobat acordul de credit din partea Rusiei și Fondului Monetar Internațional.