Facebook/Maia Sandu

„Acordul de credit rusesc conține prevederi periculoase”. PAS va solicita prezența în parlament a ministrului Afacerilor Externe

„Acordul de credit rusesc conține prevederi periculoase care crează riscuri exagerate de îndatorare a țării pe termen lung și prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de Rusia altor țări”. În acest sens, Partidul Acțiune și Solidaritate va solicita prezența în parlament a ministrului Afacerilor Externe „pentru a da explicații cum a putut fi semnat un asemenea acord în detrimentul Republicii Moldova”. Declarațiile au fost făcute de către Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 21 aprilie.

„Cel mai mare pericol al acestui acord îl constituie prevederile din articolul 7, aliniatul 2, care stabilesc că dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de băncile rusești debitorilor moldoveni nu sunt rambursate la timp, conform prezentului acord, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia”, a declarat Maia Sandu.

„Această prevedere presupune că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru debitorii privați, iar noi, statul, cetățenii, ulterior, urmează să rambursăm această datorie dacă acești debitori nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești”, a mai spus Sandu. În acest sens, lidera PAS se întreabă „ce au în general datoriile private cu datoria statului”.

Totodată, Maia Sandu a declarat că asemenea prevederi nu se regăsesc în alte acorduri semnate de Rusia pentru împrumuturi similare.

„De exemplu, au fost semnate acorduri de împrumut cu Belarus sau cu Serbia. O asemenea prevedere nu există, însă o asemenea prevedere există în cazul Republicii Moldova. Întrebarea noastră este de unde s-a luat această prevedere, ce se ascunde în spatele acestei prevederi și de ce acordul în această formă a fost semnat de către reprezentantul Ministerului de Externe”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, se întreabă de ce banii vor veni pe contul unei bănci comerciale, dar nu pe contul Ministerului Finanțelor de la Banca Națională.

Precizăm că astăzi, 21 aprilie, guvernul Republicii Moldova a aprobat acordul de credit din partea Rusiei și Fondului Monetar Internațional.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: