Administratorul discuțiilor secrete. Ce se știe despre specialistul IT arestat al lui Plahotniuc
Full Article 7 minutes read

Administratorul discuțiilor secrete. Ce se știe despre specialistul IT arestat al lui Plahotniuc

Șeful departamentului IT al Partidului Democrat, Mihai Cucoș, care a fost arestat după ce s-au făcut percheziții la fostul sediu al PDM, rămâne în arest. NM a aflat că, Curtea de Apel a respins cererea avocatului acestuia privind schimbarea măsurii preventive. Cei de la PDM susțin că Mihai Cucoș nu lucra în partid, ci executa indicațiile fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. NM relatează, ce se știe despre Cucoș și cum acesta a devenit verigă de legătură dintre Plahotniuc și compania „Insidown”, care este vizată în dosarul despre furtul miliardului.

Arestarea

Cucoș a fost reținut după perchezițiile care au avut loc la începutul lunii iulie, la fostul sediu al Partidului Democrat de pe strada Armenească. Procuratura a anunțat atunci că au fost confiscate documente și calculatoare și a fost reținut șeful departamentului tehnologii informaționale al PDM. NM a constatat că numele acestuia este Mihai Cucoș.

Administratorul discuțiilor secrete. Ce se știe despre specialistul IT arestat al lui Plahotniuc

Facebook

Conform informațiilor procuraturii, perchezițiile s-au efectuat în cadrul investigațiilor în dosarul despre furtul miliardului. De menționat că instanța primară și Curtea de Apel au refuzat să acorde procurorilor mandat de percheziție. Cei de la procuratură au declarat atunci că „ancheta a depistat că din fostul sediu al PDM se scot lucruri și documente care sunt importante pentru investigație”. „Acest lucru a impus procurorii să intervină imediat în baza articolului 125 (4) al Codului de procedură penală, conform căruia percheziția se poate efectua în baza unei ordonanțe motivate a procurorului, fără autorizația judecătorului de instrucție”, au explicat cei de la procuratură.

O sursă a NM a comunicat că în ziua perchezițiilor, Cucoș a încercat să scoată din fostul sediu al Partidului Democrat hard disk-urile computerelor din birouri – acestea au fost depistate la el atunci când a fost reținut.

Judecătoria sectorului Ciocana a acceptat la 8 iulie cererea procurorilor de a-l plasa pe Cucoș în arest pe un termen de 30 de zile. Ulterior, NM a aflat că Andrei Matco, avocatul lui Cucoș, a contestat această decizie a instanței la Curtea de Apel, însă la 13 iulie, CA a respins protestul acestuia.

„Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia cu privire la arest. Avocatul a solicitat schimbarea măsurii preventive cu una care nu prevede privațiunea de libertate”, a spus pentru NM Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Un interlocutor al NM din Partidul Democrat a menționat că Cucoș nu a fost colaborator al PDM, el doar executa indicațiile lui Plahotniuc.

Cucoș – „Insidown” – Plahotniuc

Numele lui Mihai Cucoș a fost menționat în articolul «Поддельная участь. Как устроен бизнес крупнейшего акционера Victoriabank — расследование «Коммерсанта»» („Soartă falsă. Cum este organizată afacerea celui mai mare acționar al Victoriabank – investigație `Kommersant`”). În acest articol a fost menționată și legătura dintre omul de afaceri Serghei Lobanov din Rusia și Vladimir Plahotniuc și legătura dintre Lobanov și compania „Insidown”.

Compania „Insidown” din Cipru, care este vizată în dosarul despre furtul miliardului, a fost fondată la 6 decembrie 2010. Fondatori sunt alte două offshore-uri din Cipru: „Belserve Consultants Limited” și „Vaspaco Properties Limited”. În luna noiembrie 2014, „Insidown” a cumpărat acțiunile Victoriabank în pachete mici de până la 5%. Conform documentelor prezentate atunci la Banca Națională, beneficiarul „Insidown” era dentistul Peter Paul Fischer, cetățean al Germaniei (Fischer Geb. Tabsch Peter Paul).

Citând surse apropiate de Victoriabank, „Kommersant” a scris atunci că cei de acolo nu credeau că dentistul este beneficiarul final al companiei „Insidown”. Potrivit afirmațiilor lor, intermediar în această tranzacție de vânzare-cumpărare a acțiunilor băncii a fost Ilan Șor, businessman din Moldova, soțul interpretei ruse Jasmin, acesta având relații importante în cercurile puterii din Rusia.

În această istorie, Mihai Cucoș era un fel de „firicel” care făcea legătura dintre „Insidown” și Plahotniuc. În anul 2015, NM a constatat că domenul insidown.com, identic cu denumirea offshore-ului, a fost înregistrat de către Cucoș în jurisdicție germană.
Conform datelor Serviciului Fiscal, Cucoș reprezenta atunci interesele companiei „Finpar Invest”, deținătoarea terenurilor pe care a fost construit hotelul „Nobil” din Chișinău, care aparținea lui Plahotniuc. Domenul insidown.com a fost înregistrat pe numele offshore-ului „Insidown 2” din Cipru, la 2 februarie 2015.

Compania este înregistrată în sistemul german de înregistrare și administrare a domenurilor Key-Systems GMBH, pe numele lui Peter Paul Fischer. Deși Fischer este indicat ca registrator al domenului, la rubrica „adresa electronică a registratorului” este scris [email protected]. Conform bazei de date MoldData.md pentru anul 2015, domenul econet.md este înregistrat pe numele Mihai Cucoș, de pe adresa electronică [email protected]. Iar Cucoș a declarat jurnaliștilor că nu ține minte să fi înregistrat acest domen.

În prezent, domenul econet.md este inactiv.

Legătura cu furtul miliardului

NM a scris detaliat despre implicarea companiei „Insidown” în furtul miliardului în articolul «Кто сорвал банк. У адвокатов и обвинителей Вячеслава Платона разные версии того, кто все украл» („Cine a spart banca. Avocații și procurorii lui Veaceslav Platon au diferite versiuni despre cei care au furat totul”).

Businessmanul Veaceslav Platon, care a stat patru ani în închisoare fiind acuzat de furtul miliardului (cauza lui Platon a fost expediată spre reexaminare în anul 2020), a povestit jurnaliștilor în anul 2019 că Plahotniuc a cumpărat acțiunile Victoriabank cu banii sustrași din Banca de Economii în cadrul furtului miliardului. Platon a mai spus că acțiunile Victoriabank pe care le deținea „Insidown” aparțineau oficial lui Serghei Lobanov, om de afaceri din Rusia, dar în realitate erau ale lui Plahotniuc. Mai târziu, acțiunile au fost cumpărate oficial de Banca Transilvania.

Conform informației care este la dispoziția NM, compania „Insidown” este vizată în acuzația pe care procuratura a înaintat-o la 18 mai lui Vladimir Plahotniuc. Reamintim că Plahotniuc este acuzat de crearea unei organizații criminale (art. 284 CP al RM), spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 243 CP al RM) și escrocherie în proporții deosebit de mari (art. 190 CP al RM).

Aplicație pentru convorbiri

Conform unei surse NM care cunoaște bine situația, Cucoș a creat Bria, un serviciu pentru convorbiri confidențiale, care era utilizat de mulți politicieni din Moldova. „Plahotniuc și-a stabilit pe acest messenger întregul partid, toți miniștrii săi, procurorii, polițiștii, dar și alți politicieni. Toate înregistrările erau stocate pe un server care aparținea lui Cucoș și el avea acces la toate convorbirile. Când trebuia să extragă ceva de acolo, Plahotniuc se adresa către Cucoș. Acesta era responsabil de aceste chestiuni delicate”, a menționat sursa, subliniind că și el avea un telefon cu această aplicație, dar nu o utiliza.

Un alt interlocutor al NM a comunicat că exista „o legătură internă prin care toți comunicau”, pentru aceasta, Plahotniuc împărțea telefoane oamenilor săi. Însă acest interlocutor recunoaște că nu știe nimic despre aplicația Bria.

Afacere de familie

Lidia Cucoș, soția lui Mihai Cucoș, a fost director executiv al Fundației „Edelweiss” a lui Vladimir Plahotniuc. Fundația și-a sistat activitatea peste câteva luni după ce Plahotniuc a plecat în taină din Moldova, după schimbarea guvernării în luna iunie 2019.

Lidia Cucoș a declarat atunci jurnaliștilor că fundația și-a sistat activitatea temporar, în legătură cu restructurizarea care, probabil, durează până în prezent.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: