Episcopia de Ungheni și Nisporeni cere președintei Maia Sandu să nu promulge legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Într-o adresare, publicată pe 15 octombrie, Episcopia susține că termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istanbul se referă la „sexul social”
„Această definiție nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale. Are, deci, o încărcătură ideologică puternică și se clădește pe concepția că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și autodeterminarea”, se arată în adresare.
Petru, arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni, face referire la statele care nu au ratificat convenția și declară că „nu poate fi indiferent față de ratificarea în cauză”.
„Personal, așa cum și mulți membri ai societății civile, dar chiar și din demnitarii de stat, nu pot fi indiferent față de ratificarea în cauză. Deoarece văd și înțeleg paguba sufletească, morală și duhovnicească ce va fi cauzată, cu răsfrângere nefastă, atât asupra bisericii, cât și asupra societății civile. Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușă în mănăstire. S-a vorbit în familia Dvs despre Dumnezeu și sfintele Lui porunci. Sunteți azi pusă în fața unei mari alegeri și Vă rog părintește să fiți de partea poporului drept slăvitor dar și de partea Constituției RM”, menționează arhiepiscopul.
Amintim că inițiativa a fost aprobată cu votul a 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a calificat documentul drept „o rușine” și a părăsit sala de ședințe a Legislativului. Deputații fracțiunii „ȘOR” au votat împotriva inițiativei.
Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.
Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.
Moldova este a 35-a țară care ratifică Convenția de la Istanbul.