Adunarea generală a judecătorilor a fost, din nou, amânată. În cadrul acesteia urmau să fie aleși 5 noi membri ai CSM
Full Article 3 minutes read

Adunarea generală a judecătorilor a fost, din nou, amânată. În cadrul acesteia urmau să fie aleși 5 noi membri ai CSM

Adunarea generală a judecătorilor a fost amânată cu două luni. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 21 septembrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, adunarea judecătorilor a fost replanificată pentru data de 3 decembrie în loc de 1 octombrie.

Adunarea generală a judecătorilor urma să se desfășoare pe 1 octombrie, iar în cadrul acesteia era planificată alegerea a cinci noi membri ai CSM. În cadrul ședinței din 21 septembrie, membrii CSM au discutat despre organizarea evenimentului la inițiativa președintelui CSM, Dorel Musteață. Toți opt membri ai Consiliului care au participat la ședință au votat pentru amânarea cu două luni a adunării. În cadrul evenimentului din decembrie urmează să fie aleși șase membri noi ai Consiliului (cei cinci planificați anterior + 1, întrucât până la acea dată va expira și mandatul lui Dorel Musteață), precum și trei membri suplianți ai colegiilor disciplinare. De asemenea, ar urma să fie aleși doi membri suplianți ai CSM, patru membri ai colegiilor pentru selectarea judecătorilor de carieră și trei membri ai colegiilor de evaluare a activității judecătorilor.

Amintim că ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat pe 1 martie 2019. Pe 3 septembrie 2019 la CSM s-au adresat 87 de judecători, care au solicitat desfășurarea adunării generale și punerea în discuție a demisiei a șase dintre cei 12 membri ai CSM. Consiliul a refuzat să dea curs solicitării, însă judecătorii au obținut desfășurarea adunării prin decizia Curții de Apel. În cadrul adunării din 27 septembrie 2019, judecătorii care au participat la aceasta au votat pentru demisia a șase dintre cei 12 membri ai CSM, aleși din partea corpului de judecători (aceștia constinuă să activeze).

Premierul de atunci Maia Sandu a calificat adunarea drept ilegală. Și Comisia de la Veneția a pus la îndoială legalitatea adunării. Noii membri ai CSM din partea corpului judecătoresc urmau să fie aleși în cadrul adunării din 25 octombrie 2019, însă aceasta nu s-a desfășurat din cauza lipsei de cvorum.

Următoarea adunare generală a judecătorilor fusese stabilită pentru data de 13 martie 2020, însă ceasta a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Următoarea ședință a fost stabilită pentru data de 23 octombrie 2020, însă și aceasta a fost anulată, din același motiv. Situația s-a repetat și în cazul adunării planificate pentru data de 26 martie 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: