Adunarea OSCE, reunită la București, a recunoscut acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”
Full Article 2 minutes read

Adunarea OSCE, reunită la București, a recunoscut acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a recunoscut acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei drept genocid asupra poporului ucrainean. O rezoluție în acest sens a fost aprobată pe 30 iunie la cea de-a 31-a sesiune anuală a Adunării, care are loc la București. 

Potrivit membrului delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară, Pavel Frolov, organizația a adoptat o rezoluție în care a condamnat „agresiunea armată a Rusiei, timp de 10 ani, împotriva Ucrainei”, recunoscând acțiunile conducerii politico-militară a Federației Ruse și a trupelor acesteia în timpul invadării teritoriului ucrainean drept „genocid asupra poporului ucrainean”.

După cum scrie Deutsche Welle, în rezoluție se menționează că Adunarea Parlamentară a OSCE „condamnă fără echivoc” uciderea sistematică a civililor, atrocitățile în masă, deportările forțate, execuțiile bărbaților, femeilor și copiilor, violența sexuală și alte acțiuni „inumane și degradante” ale forțelor ruse împotriva populației ucrainene. Potrivit sursei, în rezoluție s-a precizat că aceste acțiuni „constituie crime împotriva umanității și acte de genocid”.

Potrivit Radei Supreme a Ucrainei, autorii rezoluției au cerut țărilor participante la OSCE să „depună eforturi pentru a dezocupa Crimeea și toate teritoriile ocupate ale Ucrainei prin sprijinirea Formulei Păcii și a Platformei Crimeei”. Totodată, autorii au cerut „crearea unui tribunal special care să tragă la răspundere Federația Rusă pentru crimele comise în timpul războiului de agresivitate împotriva Ucrainei”. La fel s-a cerut realizarea la nivel internațional și național a unei anchete cu privire la crimele armatei ruse. 

Presa scrie că textul rezoluției va fi publicat integral pe site-ul OSCE pe 3 iulie.

Menționăm, începând cu 29 iunie și până pe 3 iulie, Parlamentul României găzduiește cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE. Cu ocazia sesiunii, membrii Adunării vor vota o nouă conducere a organizaţiei (preşedintele şi trei vicepreşedinţi) şi noi conduceri la nivelul comisiilor generale. Președintele Senatului României Nicolae Ciucă a spus la reuniune că autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la eveniment și a menționat că „cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această adunare”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: