Adunarea Populară a Găgăuziei va emite o declarație privind statutul de candidat la aderarea UE a Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Adunarea Populară a Găgăuziei va emite o declarație privind statutul de candidat la aderarea UE a Republicii Moldova

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) intenţionează să lucreze activ la dezvoltarea independenţei politice şi economice a autonomiei. Dacă autoritățile moldovenești împiedică acest lucru, atunci Găgăuzia va continua să „trateze cu scepticism viitorul european al Moldovei”. Acest lucru se precizează în proiectul de declarație a APG privind atitudinea față de statutul de candidat la aderarea la UE primit de Moldova. 

Proiectul de declarație a fost publicat pe site-ul Adunării Populare. Acesta va fi analizat la o ședință din 6 iulie. Proiectul notează că APG nu a vorbit încă despre statutul de candidat UE acordat Republicii Moldova, astfel că conducerea Găgăuziei „nu este acuzată că a creat obstacole în calea europeană a Moldovei”. Totodată, deputații Adunării Populare au subliniat că procesul de obținere a acestui statut de către Moldova a fost netransparent, inclusiv pentru că reprezentanții Găgăuziei nu au participat la acesta.

Completarea chestionarului, care trebuia să arate disponibilitatea Moldovei de a adera la UE, „a avut loc cu ușile închise”, se arată în declarație.

Deputații au mai subliniat că în acest sens, că Adunarea Populară va lucra activ la dezvoltarea independenței politice și economice a autonomiei: „Considerăm că autoritățile Găgăuziei, și mai ales autoritățile Republicii Moldova, au șansa istorică de a arăta adevăratele intenții în implementarea valorilor juridice europene și în asigurarea independenței politice și economice a autonomiei găgăuze. Dacă autoritățile moldovenești nu conștientizează importanța acestei șanse, atunci populația UTa Găgăuzia va continua să fie sceptică cu privire la viitorul european al țării noastre.

Amintim că pe 23 iunie, Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la UE. Decizia de a acorda acest statut Moldovei a fost luată la summitul Consiliului European.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: