Aeroportul Chișinău nu mai poate fi privatizat: instituțiile publice au la dispoziție o lună pentru a ajusta actele
Full Article 3 minutes read

Aeroportul Chișinău nu mai poate fi privatizat: instituțiile publice au la dispoziție o lună pentru a ajusta actele

Întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclusă în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Legea care prevede acest lucru și decretul șefei statului privind promulgarea ei au fost publicate pe 24 mai în Monitorul Oficial, scrie Moldpres

Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor nepasibile de privatizare.

Legea publicată mai prevede că Agenția Proprietății Publice, în calitatea sa de fondator, va putea soluționa dificultățile apărute în procesul de desfășurare a licitațiilor pentru selectarea spațiilor comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț pentru zona sterilă din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Documentul conține și o serie de prevederi pentru asigurarea aplicării măsurilor restrictive internaționale. Un alt aspect se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru Serviciul de Informații și Securitate, care cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

Legea a intrat în vigoare pe 24 mai odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Autoritățile și instituțiile publice responsabile, în termen de o lună de la data intrării în vigoare a noii legi, vor emite actele necesare în vederea implementării prevederilor legii și vor aduce actele lor normative în concordanță cu aceasta.

***

Pe 3 mai 2024, Agenția Proprietății Publice a declarat că licitația de la Aeroportul Chișinău, cu privire la închirierea spațiilor comerciale, va fi relansată cu noi condiții de participare. Înainte de aceasta, declara Agenția, va fi propus Parlamentului ajustarea legii – „pentru a include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor interzise de privatizare. Agenția mai declara că următoarea licitație va fi inițiată „din momentul modificării legislației”. Detalii AICI.

Pe 14 mai, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Radu Marian a anunțat despre înregistrarea unui amendament prin care Aeroportul Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Potrivit deputatului, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport, totodată „va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”. Detalii AICI.

Pe 16 mai, deputații au adoptat în a doua lectură ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: