AP

Africa de Sud, acoperită de zăpadă și inundații. Cel puțin 49 de oameni au murit (VIDEO)

În provincia Eastern Cape, situată în sud-estul Republicii Africa de Sud, cel puțin 49 de persoane au murit în urma inundațiilor. Ninsorile abundente, ploile torențiale și vântul puternic au lăsat, de asemenea, aproape 500 000 de locuințe fără electricitate, relatează BBC.

Numărul victimelor crește cu fiecare oră. Situația de la fața locului este extrem de gravă”, a declarat premierul provinciei Eastern Cape, Oscar Mabuyane.

Un front de iarnă puternic a adus ninsori și ploi torențiale, care au perturbat transportul și au lăsat fără electricitate sute de mii de locuitori ai Africii de Sud. Fenomenul a afectat mai multe regiuni, provocând daune semnificative infrastructurii.

Unul dintre cele mai tragice episoade a avut loc în apropierea orașului Mthatha. Un șuvoi de apă a luat cu el un autobuz școlar în care se aflau 13 copii și doi adulți. Salvatorii au găsit trupurile neînsuflețite a șase persoane, iar patru sunt încă căutate. Trei copii au reușit să iasă din autobuz și s-au agățat de copaci până la sosirea ajutoarelor.

Potrivit lui Mabuyane, echipele de salvare își continuă activitatea, iar autoritățile trimit forțe și resurse suplimentare în zonele afectate. Sute de persoane au rămas fără locuințe și și-au petrecut noaptea în adăposturi temporare. Compania energetică Eskom lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică pentru aproape o jumătate de milion de gospodării.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor. El a îndemnat cetățenii să dea dovadă de prudență și să se sprijine reciproc în aceste condiții meteorologice extreme.

***

Inundațiile în Africa de Sud sunt tot mai frecvente. Climatologii le asociază cu efectele schimbărilor climatice globale. În aprilie 2022, o furtună puternică pe coasta de est a țării a luat viața a aproximativ 400 de persoane și a lăsat mii de oameni fără adăpost.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: