ecopresa.md

Agenția de Mediu refuză autorizația privind gestionarea deşeurilor pentru Uzina Metalurgică din Râbnița

Agenția de Mediu a decis să refuze eliberarea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor, pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița. Un aviz în acest sens a fost publicat pe 26 august.

Potrivit notei publicate pe site-ul instituției, decizia cu privire la eliberarea sau refuzul de eliberare a autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor se emite pe baza propunerilor din avizul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Astfel, conform avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului nr. 1212 din 26.08.2022, pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesar înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal din 23 august. Mai mult, instituția menționează că este necesară ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova.

Prin urmare, în temeiul art. 6 alin. (8) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art. 25 alin. (11) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, art. 3 lit. a) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița)”, se arată în document.

La sfîrșitul lunii iunie, autorizația de mediu temporară pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost prelungită pentru încă două luni. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale și potrivit ministrei mediului Iuliana Cantaragiu, a constituit un compromis pentru a obține un preț redus la energia electrică. Mai exact, prin decizia Comisiei pentru Situaţii  Excepţionale, Uzina de la Rîbniţa a primit două autorizaţii – una de  gestionare a deşeurilor și una de emisie a poluanților în atmosferă de  la surse fixe.

La începutul lunii iunie, uzina a depus o cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Solicitarea urma a fi examinată în termen de 90 de  zile. Uzina  metalurgică de la Râbnița este unul dintre principalii finanțatori ai  bugetului regiunii separatiste din stânga Nistrului. Potrivit unui  raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol,  la sfârșitul anului trecut, vânzările uzinei au fost de peste 400  milioane de dolari. Ceea ce reprezintă jumătate din cifra totală a  exporturilor regiunii transnistrene, notează TVR Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: