Agenția de Mediu refuză autorizația privind gestionarea deşeurilor pentru Uzina Metalurgică din Râbnița
Full Article 3 minutes read

Agenția de Mediu refuză autorizația privind gestionarea deşeurilor pentru Uzina Metalurgică din Râbnița

Agenția de Mediu a decis să refuze eliberarea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor, pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița. Un aviz în acest sens a fost publicat pe 26 august.

Potrivit notei publicate pe site-ul instituției, decizia cu privire la eliberarea sau refuzul de eliberare a autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor se emite pe baza propunerilor din avizul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Astfel, conform avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului nr. 1212 din 26.08.2022, pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesar înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal din 23 august. Mai mult, instituția menționează că este necesară ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova.

Prin urmare, în temeiul art. 6 alin. (8) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art. 25 alin. (11) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, art. 3 lit. a) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița)”, se arată în document.

Agenția de Mediu refuză autorizația privind gestionarea deşeurilor pentru Uzina Metalurgică din Râbnița

La sfîrșitul lunii iunie, autorizația de mediu temporară pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost prelungită pentru încă două luni. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale și potrivit ministrei mediului Iuliana Cantaragiu, a constituit un compromis pentru a obține un preț redus la energia electrică. Mai exact, prin decizia Comisiei pentru Situaţii  Excepţionale, Uzina de la Rîbniţa a primit două autorizaţii – una de  gestionare a deşeurilor și una de emisie a poluanților în atmosferă de  la surse fixe.

La începutul lunii iunie, uzina a depus o cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Solicitarea urma a fi examinată în termen de 90 de  zile. Uzina  metalurgică de la Râbnița este unul dintre principalii finanțatori ai  bugetului regiunii separatiste din stânga Nistrului. Potrivit unui  raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol,  la sfârșitul anului trecut, vânzările uzinei au fost de peste 400  milioane de dolari. Ceea ce reprezintă jumătate din cifra totală a  exporturilor regiunii transnistrene, notează TVR Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: