„Noi avem nevoie de energie electrică, ei – de autorizație”. Uzina metalurgică de la Râbnița ar putea obține permis să activeze încă 5 ani

Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu recunoaște că prelungirea autorizației pentru uzina metalurgică de la Rîbnița reprezintă compromisul identificat cu stânga Nistrului pentru a obține un preț redus la energia electrică. Ea spune că uzina a depus deja cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Ministrul spune că printre condițiile eliberării acestei autorizații este achitarea taxei de mediu în bugetul de stat, notează IPN.

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița a fost prelungit până la 30 iunie. În același timp, Energocom a prelungit contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 59.90 USD/MWh. Ministrul Mediului recunoaște că este vorba despre un târg care permite Republicii Moldova să beneficieze de energie electrică mai ieftină.

Partea pozitivă este că pentru prima dată în 30 de ani discutăm problemele de mediu cu partea transnistreană. Noi am solicitat tuturor companiilor din stânga Nistrului să se conformeze legislației Republicii Moldova și să funcționeze în baza autorizațiilor. Ei înțeleg că dacă vor să aibă relații de export sau import cu Uniunea Europeană trebuie să funcționeze în baza legislației de mediu. Uzina de la Râbnița, parțial, deja a făcut asta. Ei au fost acreditați la standardul internațional de mediu ISO 14000. Am avut deja un prim control de mediu. Inspectorii noștri au fost acolo și după inspecție, au prezentat o listă de neconformități care trebuie remediate. Obiectul negocierii a fost că, pe de o parte, noi avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte, ei aveau nevoie de autorizație eliberată mai rapid”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

După expirarea autorizației temporare de mediu, există opțiunea ca uzina de la Râbnița să obțină o autorizație permanentă pentru o perioadă de 5 ani. Acest lucru se va întâmpla dacă inspectorii de mediu vor stabili că întreprinderea corespunde tuturor rigorilor specifice legislației naționale.

Uzina a depus cerere privind eliberarea autorizației de mediu. Asta presupune respectarea normelor de captare a emisiilor, plata pentru poluarea mediului în bugetul de stat. Acestea sunt condițiile funcționării uzinei. 5 ani este perioada unei autorizații eliberate în mod normal. Potrivit legislației Republicii Moldova, valabilitatea unei autorizații este de 5 ani, la fel e pentru toate întreprinderile din țară. Dacă vor fi respectate toate condiționalitățile, dacă rezultatul tuturor procedurilor va fi unul pozitiv, autorizația va fi de 5 ani”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

***

Pe 29 aprilie, CSE a prelungit cu o lună autorizația temporară de mediu pentru uzina metalurgică din Rîbnița. Atunci, guvernarea a recunoscut că decizia a fost luată în schimbul păstrării neschimbat a tarifului pentru energie electrică. Potrivit portalului anticorupție.md,  la sfârșitul anului 2021, vânzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: