„Noi avem nevoie de energie electrică, ei – de autorizație”. Uzina metalurgică de la Râbnița ar putea obține permis să activeze încă 5 ani
Full Article 3 minutes read

„Noi avem nevoie de energie electrică, ei – de autorizație”. Uzina metalurgică de la Râbnița ar putea obține permis să activeze încă 5 ani

Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu recunoaște că prelungirea autorizației pentru uzina metalurgică de la Rîbnița reprezintă compromisul identificat cu stânga Nistrului pentru a obține un preț redus la energia electrică. Ea spune că uzina a depus deja cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Ministrul spune că printre condițiile eliberării acestei autorizații este achitarea taxei de mediu în bugetul de stat, notează IPN.

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița a fost prelungit până la 30 iunie. În același timp, Energocom a prelungit contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 59.90 USD/MWh. Ministrul Mediului recunoaște că este vorba despre un târg care permite Republicii Moldova să beneficieze de energie electrică mai ieftină.

Partea pozitivă este că pentru prima dată în 30 de ani discutăm problemele de mediu cu partea transnistreană. Noi am solicitat tuturor companiilor din stânga Nistrului să se conformeze legislației Republicii Moldova și să funcționeze în baza autorizațiilor. Ei înțeleg că dacă vor să aibă relații de export sau import cu Uniunea Europeană trebuie să funcționeze în baza legislației de mediu. Uzina de la Râbnița, parțial, deja a făcut asta. Ei au fost acreditați la standardul internațional de mediu ISO 14000. Am avut deja un prim control de mediu. Inspectorii noștri au fost acolo și după inspecție, au prezentat o listă de neconformități care trebuie remediate. Obiectul negocierii a fost că, pe de o parte, noi avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte, ei aveau nevoie de autorizație eliberată mai rapid”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

După expirarea autorizației temporare de mediu, există opțiunea ca uzina de la Râbnița să obțină o autorizație permanentă pentru o perioadă de 5 ani. Acest lucru se va întâmpla dacă inspectorii de mediu vor stabili că întreprinderea corespunde tuturor rigorilor specifice legislației naționale.

Uzina a depus cerere privind eliberarea autorizației de mediu. Asta presupune respectarea normelor de captare a emisiilor, plata pentru poluarea mediului în bugetul de stat. Acestea sunt condițiile funcționării uzinei. 5 ani este perioada unei autorizații eliberate în mod normal. Potrivit legislației Republicii Moldova, valabilitatea unei autorizații este de 5 ani, la fel e pentru toate întreprinderile din țară. Dacă vor fi respectate toate condiționalitățile, dacă rezultatul tuturor procedurilor va fi unul pozitiv, autorizația va fi de 5 ani”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

***

Pe 29 aprilie, CSE a prelungit cu o lună autorizația temporară de mediu pentru uzina metalurgică din Rîbnița. Atunci, guvernarea a recunoscut că decizia a fost luată în schimbul păstrării neschimbat a tarifului pentru energie electrică. Potrivit portalului anticorupție.md,  la sfârșitul anului 2021, vânzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: