Agricultorii își rezervă dreptul să protesteze în capitală până pe 31 decembrie
Full Article 3 minutes read

Agricultorii își rezervă dreptul să protesteze în capitală până pe 31 decembrie

Dacă nu le vor fi îndeplinite cererile, agricultorii vor continua să protesteze în centrul capitalei până pe 31 decembrie. Declarația a fost făcută de către fermierul Mihail Bobicov din Căușeni, într-un interviu acordat pe 22 decembrie pentru NM.

Mihail Bobicov este agricultorul care a ajuns în atenția presei săptămâna trecută, după ce două mașini din curtea sa din Căușeni au fost incendiate. Agricultorul susține că el și colegii săi de breaslă și-au rezervat dreptul să protesteze pînă pe 31 decembrie.

„În principiu, în demersul nostru, este indicată data de 31 decembrie. Așa că păstrăm dreptul să ne aflăm în piață până pe 31 decembrie. Dar trebuie să înțelegeți că oamenii nu protestează pur și simplu. Am întrerupt oamenii din procesul de muncă. Este vremea perfectă pentru a lucra pământul, dar noi ne aflăm aici. Se așteaptă ploi și iar nu vom putea lucra pământul”, a explicat Bobicov.

Agricultorul susține că pentru majoritatea fermierilor, activitatea aceasta nu este doar o afacere.

„Nu este doar o afacere, este o mare dragoste pentru această muncă. Unii iubesc tehnica, unii pământul, alții însăși activitatea. Tinerii antreprenori se simt ca Dumnezeu – au vrut să planteze aici, au plantat, a crescut. Singur a semănat, singur a îngrijit și apoi a adunat recolta. Băieții au câte 25-30 de ani și le place această activitate”, a argumentat agricultorul.

Mihail Bobicov susține că că fermierii vor renunța la proteste după ce vor li se vor da asigurări clare că vor primi compensații.

„Ajutați țăranii și astăzi vom pleca. Să rămână 8% cota TVA am obținut, deși eu cred că s-a făcut intenționat ca să ne arate ulterior că s-au făcut cedări. Vrem ca să indice clar în proiectul bugetului, indiferent dacă avem sau nu premier, o sumă concretă pentru compensații. Nu vorbesc despre acele câteva sute de lei din Rusia”, a precizat fermierul.

***

Pe 22 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale s-a desfășurat o nouă acțiune de proteste organizată de agricultori. Acestora li s-au alăturat transportatorii auto și reprezentanții HoReCa. Manifestația a durat circa 2 ore, iar la final, fermierii au blocat pentru câteva minute circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Un agricultor s-a făcut remarcat după ce a tras o brazdă pe gazonul din scuarul Catedralei Mitropolitane.

De asemenea, circa 30 de tractoare au staționat în apropierea vamei Leușeni și au anunțat că vor bloca ieșirea camioanelor din țară.

Fermierii au anunțat o nouă acțiune de protest pentru joi, 24 decembrie, la ora 11:00. Tot în această zi este planificată ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă a țării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: