multimedia.parlament.md

Plățile unice de 1 000 de lei pentru elevi, aprobate cu critici în Parlament. Burduja: „De ce nu a venit prim-ministrul să se laude?”

Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței plenare din 19 iunie, proiectul modificării bugetului național pentru 2025. Acesta prevede, între altele, alocarea a 300 milioane lei pentru plățile unice de 1 000 de lei destinate tuturor elevilor din clasele I – IX – inițiativă asumată de Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), care a provocat critici în rândul politicienilor, în contextul în care vine cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare. În timpul dezbaterii documentului, opoziția a acuzat PAS că inițiativa privind suportul financiar pentru elevi ar avea caracter electoral. Formațiunea însă a respins învinuirile.

Proiectul de modificare a bugetului de stat pentru anul 2025 prevede majorarea veniturilor și cheltuielilor cu 647,7 milioane lei, valoarea deficitului bugetar rămânând neschimbată.

Cele mai importante alocări din mijloacele financiare incluse în proiect sunt:

  • 300 milioane lei pentru pentru acordarea unui suport financiar unic pentru pregătirea elevilor din clasele I – IX de anul școlar 2025-2026;
  • 50 milioane de lei pentru majorarea Fondului de intervenție a Guvernului;
  • 174,5 milioane lei pentru majorarea transferurilor către bugetele locale în scopul acoperirii;
  • insuficienței cheltuielilor de personal din învățământul general, școli sportive și servicii sociale;
  • 158,6 milioane lei pentru alocarea alocațiilor prevăzute în bugetul de stat pentru remunerare muncii angajaților în sectorul bugetar;
  • 58,9 milioane lei pentru Ministerul Apărării, în scopul renovării infrastructurii;
  • 46,3 milioane lei pentru Ministerul Afacerilor Interne, în scopul reparării infrastructurii și procurarea de uniforme;
  • 21,3 milioane lei pentru Ministerul Sănătății pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale la instituții medico-sanitare publice, aflate în subordinea sa;
  • 20 milioane lei pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru infrastructura USM;
  • 50 milioane de lei pentru consolidarea capacităților întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”.

Prezentarea proiectului de lege, care a fost făcută de Ministra Finanțelor, Veronica Belous, dezbaterile asupra documentului și luările de cuvânt au durat circa o oră.

În acest timp, din partea deputaților din opoziție, au răsunat critici la adresa alocării celor 300 de milioane de lei pentru plăți unice pentru elevi. Aceștia au calificat inițiativa ca fiind electorală.

Unica întrebare care apare: de ce nu a venit astăzi prim-ministrul să se laude, de la tribună, cu tot ce fac ei acum prin modificările acestea de buget. Cum n-ar fi, după 4 ani de guvernare, în plină campanie electorală, ar trebui să vină să se laude. Eu nu știu, domnule președinte (președintele Parlamentului, Igor Grosu – n. r.), cum v-au convins pe dvs să ieșiți cu ministrul Educației să spuneți despre ceea ce faceți acum la buget. Nu-i vorbă că acele 300 de milioane nu le trebuie copiilor. Ele trebuie. Dar ele trebuia încă în 2021, când ați venit la guvernare. Dar bine, decizia vă aparține”, a spus deputatul socialist Petru Burduja.

Majoritatea parlamentară a respins acuzațiile opoziției, menționând că PAS a alocat mai multe plăți unice pentru diferite categorii de cetățeni în timpul celor patru ani de guvernare.

Într-un final, proiectul a fost adoptat în prima lectură cu 57 de voturi – toate din partea deputaților PAS. De asemenea, 9 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotriva documentului, iar 4 s-au abținut.

Menționăm că, înainte de examinarea modificărilor la bugetul de stat, deputata socialistă Alla Darovannaia a propus introducerea în ordinea de zi a unei inițiative similare cu cea privind plățile unice de 1 000 de lei pentru elevi. Proiectul de lege propunea acordarea unui suport unic de 3 000 de lei pentru familiile cu copii în clasele a I – IX-a. Se prevedea că plățile vor fi acordate în baza cererilor, care puteau fi depuse din 1 august. „Acele familii care au suficiente resurse financiare pot și să nu depună și să nu primească aceștia bani și să-i primească doar cei mai vulnerabili, dar asta este la dorință”, a precizat Darovannaia.

Drept replică la proiectul propus de socialistă, deputata PAS Larisa Novac a declarat: „Vreau să amintesc colegilor din opoziție că atunci când erau la guvernare trebuiau să înainteze proiecte de legi, să găsească bani și să voteze”.

Propunerea socialistei nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi introdusă în ordinea de zi.

***

Mai multe detalii despre controversa din jurul plăților unice pentru elevi, aflați în materialul NM „Inițiativă electorală sau nu? Reacții la „ajutorul” de 1 000 de lei pentru copii anunțat în ajun de alegeri”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: