Ajutor la plata facturilor: Ce compensații vom primi, în funcție de gradul de vulnerabilitate
Full Article 4 minutes read

Ajutor la plata facturilor: Ce compensații vom primi, în funcție de gradul de vulnerabilitate

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în ședința de miercuri, 22 noiembrie, volumele maxime și prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, care vor fi aplicate în perioada noiembrie 2023 – martie 2024.

Compensațiile la gaz

Guvernul anunță că, în cazul gazelor naturale, va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 m3/lună sau pentru primii 90 m3/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară (APRA), pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 12 lei/m3 *
Foarte ridicată 12,2 lei/m3*
Ridicată 12,4 lei/m3
Medie 12,6 lei/m3
Scăzută 17 lei/m3
Primară Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)
Fără vulnerabilitate Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensație sub formă de plată monetară lunară de 800 lei sau și de compensație sub formă de plată monetară lunară, și de compensația în factură plafonată la 90m3/lună.

Compensațiile la căldură

Energia termică va fi compensată până într-un plafon de 1,3 GCal/lună sau până într-un plafon de 0,9 GCal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică Tarif achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 1450 lei / GCal*
Foarte ridicată 1475 lei / GCal*
Ridicată 1500 lei / GCal
Medie 1525 lei / GCal
Scăzută 2100 lei / GCal
Primară 2900 lei / GCal
Fără vulnerabilitate Tarif reglementat (3457 lei/Gcal – Termoelectrica)

Sursa citată precizează că majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensație sub formă de plată monetară lunară de 800 MDL sau și de compensație sub formă de plată monetară lunară, și de compensația în factură plafonată la 0,9GCal/lună.

Compensațiile la lumină

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară, pentru consumatorii casnici care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

  1. energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse;
  2. consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă;
  3. consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă;
  4. consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.
Categoria de vulnerabilitate energetică Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 1,54 kWh / kWh
Foarte ridicată 1,74 kWh / kWh
Ridicată 1,94 kWh / kWh
Medie 2,14 kWh / kWh
Scăzută 2,34 kWh / kWh
Primară Preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy 2,54 lei/kWh – FEE Nord)
Fără vulnerabilitate Preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy 2,88 lei/kWh – FEE Nord)

„Modul în care au fost ajustate categoriile de vulnerabilitate, volumele și prețurile compensate va asigura că suportul pentru gospodăriile cu venituri mici este mai țintit, precum și faptul că aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț compensat al energiei similar cu cel din anul trecut”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Când vom ști din ce categorie de vulnerabilitate facem parte

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie curent, conform criteriilor aprobate de Guvern. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie. Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile  pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie. Există 7 categorii de vulnerabilitate pentru sezonul rece 2023-2024.

Până în prezent, au fost depuse circa 635 000 de cereri pe platforma compensatii.gov.md. Cetățenii mai au timp să depună cererea online până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații inclusiv pentru luna noiembrie. Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: