Al treilea cuplu LGBT+ vrea să își înregistreze căsătoria în Moldova: „Tata a spus că trebuie să mergem înainte”
Full Article 3 minutes read

Al treilea cuplu LGBT+ vrea să își înregistreze căsătoria în Moldova: „Tata a spus că trebuie să mergem înainte”

Albina Ciurpin și Anhelina Kulyk sunt cel de-al treilea cuplu LGBT+ din Moldova care a depus o declarație de căsătorie la Agenția Servicii Publice (ASP), urmare a deciziei CEDO de la începutul acestui an, care obligă statele membre să ofere un cadru legal pentru parteneriatele queer.

Cuplul așteaptă refuzul care ar urma să fie transmis în decurs de 30 de zile, scrie bangbang.md.

„Doamna de care ne-am apropiat le-a povestit despre noi tuturor care lucrează acolo și când ne duceam la ghișeu se întorceau spre noi și șușoteau „iată astea, astea””, a spus Albina Ciurpin despre experiența la ASP.

„Cred că dacă acest lucru era să se întâmple un an în urmă, aveam să ies de acolo în primul minut, în lacrimi. Dar acum știu pentru ce fac asta, sunt sigură în ceea ce vreau să obțin și asta e important”, a adăugat Ciurpin.

Cuplul a subliniat că decizia de a se alătura altor perechi LGBT+ cu solicitarea simbolică de a fi înregistrate înseamnă o mare responsabilitate. „Avem o dorință mare ca această bulă în care trăim noi, pentru că eu cred că trăim într-o bulă foarte frumoasă, să devină mai mare. Oamenii care au decis să facă acest pas acum sunt foarte curajoși”, a menționat Anhelina Kulyk.

Tinerele au afirmat că familiile lor le-au încurajat și susținut spre acest pas. „Tata a spus că trebuie să mergem înainte, să avem drepturile noastre”, a comunicat Albina Ciurpin.

Anterior, ele au catalogat decizia CEDO din ianuarie 2023 drept un câștig pentru comunitate, dar au ținut să sublinieze că lupta pentru drepturi egale continuă: „Asta nu acoperă toate fricile sau problemele rămase. Ca exemplu, reacția societății când viitorul copil va merge la școală în Moldova și va avea două mame. Noi ne bucurăm că avem acum mai mult încredere în drepturile noastre, dar lupta oricum continuă”.

Organizația GENDERDOC-M anunțat anterior că Albina Ciuprin este din Republica Moldova, iar Anghelina Kulyk – din Ucraina. „S-au cunoscut la studii, peste hotare, în 2020, când încă toată lumea era în carantină. În prezent, Albina este manager de programe la un Centru Comunitar din Chișinău, iar Anghelina lucrează în vânzări”, comunica organizația la sfârșitul anului 2022.

***

De la începutul lunii martie 2023, alte două cupluri au depus cerere de înregistrare la Agenția Servicii Publice. Unul din cupluri, format din Angelica Frolov și Leo Zbancă au menționat că intenționează să acționeze statul în instanța de judecată pe baza refuzului. Ulterior, coordonatoare de program în cadrul organizației GENDERDOC-M Angelica Frolov a anunțat că a fost din nou la ASP pentru a ajuta un cuplu de bărbați să-și înregistreze căsnicia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: