Ala Blaj: „Primele ferestre au fost produse în garajul părinților, iar primului client i-am livrat marfa cu o mașină închiriată”

Acum 15 ani, soții Ala și Igor Blaj puneau temelia unei companii cu mari ambiții, pe care azi o cunoaște lumea sub numele de PlastRegal, fiind una din companiile de top de producere a ferestrelor și ușilor din Republica Moldova – toate pornind de la plăcerea de a munci cot la cot.

Chiar dacă de la început producerea se întâmpla într-un mic garaj al familiei, asta nu-i speria, deoarece vedeau departe o fabrică bine organizată, cu valori și viziuni clar stabilite încă de la lansare. Aceasta, inclusiv, a ajutat compania să se dezvolte în continuare, în ciuda crizei generate de pandemie. Mai mult, soții au folosit această perioadă ca pe-un prilej de a crea un nou produs. Au schimbat unele utilaje pentru a putea satisface necesitățile pentru piața europeană. Nu și echipa. Au ținut morțiș s-o păstreze intactă, funcțională, în tot acest timp.

„Am învățat că multe lucruri se pot schimba peste noapte și nimeni nu poate fi imun la ele. Astfel, ne-am concentrat pe ceea ce putem face și nu pe ceea ce nu putem”, spune Ala Blaj.

În continuare, vedeți cum a început povestea PlastRegal, pe ce piloni se ține compania, care e filosofia acesteia, cum a depășit criza provocată de COVID și multe alte lucruri curioase pe care le istorisește generos Ala Blaj.

Din culisele PlastRegal

De la începutul căsniciei am iubit să muncim împreună. Așa a și luat naștere PlastRegal: din dorința de a petrece cât mai mult timp în doi. Ca soție, mereu îmi doream să-mi ajut soțul în cadrul serviciului, dar era imposibil atât timp cât a lucrat ca angajat. Îmi plăcea cum gândea, cum oferea soluții diverse, îmi plăcea ce auzeam că face la serviciu. Consideram că, deși este jurist după studii, în inimă era un mare inginer.

Venim din familii în care se punea accent pe libera dezvoltare profesională. Eu am iubit mult matematica, ceea ce m-a și motivat să-mi fac studiile în acest domeniu. Igor, deși iubea animalele, a absolvit facultatea de drept din cadrul USM. Domeniul construcției era departe de ce urma să alegem în viitor. ?

Marea idee

Primele gânduri cu privire la producerea ferestrelor din PVC au fost atunci când munca lui Igor se intersecta cu un atelier de producere a ferestrelor. Fiind curios, a absorbit cu ușurință esența acestei industrii. Astfel, a apărut ideea de a produce, pentru început, ferestre și uși din PVC.

Până a defini o structură organizațională pentru producere, ne-am ciocnit cu multe momente interesante. Primele ferestre au fost produse în garajul părinților, iar primului client i-am livrat marfa cu o mașină închiriată. Aceste lucruri nu ne speriau, deoarece noi vedeam departe o fabrică bine organizată, cu responsabilitate față de clienți. Aici matematica și abilitățile de inginer ale lui Igor au fost oportune, trezindu-ne interesul pentru dezvoltarea unei companii profesioniste.

Filosofia și valorile companiei

Calitate, calitate și calitate  – aceasta este ceea ce ne reprezintă și ceea ce ne motivează să îmbunătățim încontinuu toate procesele. De asemenea, satisfacerea clienților cu cele mai inovaționale tehnologii este punctul slab al lui Igor. Îi place să cerceteze tot ce e nou. Căci, unde nu sunt schimbări, nu sunt progrese. Aceasta este filosofia noastră. Tindem mereu să ne dezvoltăm potrivit cererii noilor generații și ultimelor inovații pe piață.

O zi de muncă la PlastRegal

Este încă un pas spre realizarea noilor idei și satisfacerea noilor necesitați. Granița între muncă și timp liber a evoluat odată cu identificarea valorilor familiei și ale companiei. În timp ce creșteau copiii, am înțeles cât de important este să le plantăm valori omenești, iar noi, ca părinți, să ne consolidăm relația de cuplu. Nu a fost ușor să trecem de la un regim instabil la 5 zile lucrătoare, de la 08:00 la 18:00. Dar, în prezent, ne bucurăm de un orar bine definit.

Unicitate

Întotdeauna ne-am dorit să le vorbim și altora despre atitudinea pe care o manifestăm față de produsele și clienții noștri. Am lucrat mult asupra unui site (www.plastregal.md) care să ne reprezinte și să transmită o descriere cât mai potrivită. Experiența acumulată timp de 15 ani ne motivează să spunem că oferim produse de care ne mândrim. Cum le-am descrie? De calitate, de durată și de încredere.

Echipa

Suntem o echipă de suflet din 10 persoane. Fiecare își cunoaște bine rolul și cu cea mai mare responsabilitate îl îndeplinește. Asta ne face organizați și productivi. Toți urmărim aceleași valori care ne unesc în atingerea obiectivelor stabilite. Criteriile de selecție a noilor colegi sunt simple: la bază trebuie să fie iubirea față de munca prestată și responsabilitatea față de clienții companiei.

Din pandemie

Pandemia am folosit-o ca pe-un prilej de a crea un nou produs. Am avut timp pentru a cunoaște bine produsul și a-l promova pe piață. Ne-am concentrat pe ceea ce putem face și nu pe ceea ce nu putem.

Buna dispoziție este un factor important care ne ghidează în această perioadă. Ne-am bucurat să colaborăm cu unele persoane publice care au vorbit despre gama noastră de produse și despre atitudinea plină de suflet pe care o trăim aici la PlastRegal. Am schimbat unele utilaje pentru a putea satisface necesitățile pentru piața europeană. Categoric intactă a rămas frumoasa noastră echipă. Continuăm să oferim soluții necesare, utile și de durată.

Lecții cu optimism

Speranța unui viitor mai bun ne menține echilibrul și optimismul. Am învățat că multe lucruri se pot schimba peste noapte și nimeni nu poate fi imun la ele. Important să perseverăm în ceea ce facem, stabilindu-ne obiective rezonabile. Iată de ce, planul nostru de viitor este să păstrăm ceea ce am creat, cu multă dăruire, în toți acești ani. 🙂

PlastRegal.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Igor Cecan/NM

R. Moldova a înregistrat progrese în justiție și combaterea corupției: Raport OCDE

Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul justiției și combaterii corupției. Este concluzia Raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, adoptat în cadrul reuniunii plenare a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, raportul confirmă îmbunătățiri în perioada 2023–2024 în domenii precum: politici anti-corupție (+9,9 puncte), protecția avertizorilor de integritate (+16,8 puncte), integritate în achizițiile publice (+14 puncte), independența sistemului judecătoresc (+6,1 puncte) și independența procuraturii (+7,6 puncte).

„În ultimii ani, s-a muncit mult pentru a curăța justiția de corupție, iar primele rezultate sunt deja vizibile. Vom continua reformele din domeniul justiției pentru ca fiecare cetățean să poată avea încredere că dreptatea funcționează pentru toți, iar legea este aceeași pentru fiecare”, a spus viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) Fără cuști și zăbrele: cum Grădina Zoologică din Chișinău schimbă condițiile de viață ale leilor

În Grădina Zoologică din Chișinău se construiește un țarc modern pentru lei – 15 arii cu geam panoramic și granit mărunțit în loc de zăbrele. Aici va fi mutat un grup de patru lei care trăiesc deja în grădină zoologică. Proiectul costă peste 4 milioane de lei și urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului. Grădina Zoologică are în plan și achiziții noi: în curând vor sosi animale suplimentare, inclusiv jderi exotici. Dar nici măcar un țarc perfect proiectat nu îi satisface întotdeauna pe „locatari” – urșii aduși vara trecută și-au „amenajat” singuri teritoriul, smulgând pădurea tânără de pini proaspăt plantați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: