Autoritățile pregătesc o alternativă pentru votanții care nu pot ajunge la secțiile de vot în ziua alegerilor
Full Article 3 minutes read

Autoritățile pregătesc o alternativă pentru votanții care nu pot ajunge la secțiile de vot în ziua alegerilor

Alegătorii vor putea vota prin internet. Autoritățile pregătesc o astfel de alternativă pentru votanții care nu vor putea ajunge la secțiile de votare în ziua alegerilor. Autorii conceptului „e-Votare” propun ca alegerile prin internet să se desfășoare câteva zile la rând, mai devreme de ziua scrutinului tradițional. Noua redacție a Codului Electoral urmează să conțină un capitol nou, comunică IPN.

Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” a fost prezentat în cadrul unui eveniment organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a declarat că Republica Moldova ca țară are un specific, și anume numărul mare de cetățeni aflați peste hotare. În opinia sa, implementarea votului digital vine cu avantaje, dar generează și riscuri. Sunt necesare măsuri pentru a le preveni.

„Acest concept este un salt calitativ nou în conștientizarea și alinierea instituțiilor la nivel tehnologic, organizațional și la nivel legal”, a precizat vicepremierul, care consideră că țara este pregătită pentru implementarea conceptului.

Victor Guzun, expert asociat IPRE, a spus că aplicarea votului pe internet este discutată în contextul unei probleme majore: circa un milion de cetățeni care au o posibilitate redusă de a-și exercita dreptul lor suprem de a-și alege reprezentanții în organele de conducere ale Republicii Moldova.

„Votul online nu este destinat doar cetățenilor de peste hotare, ci este în beneficiul fiecărui cetățean al Republicii Moldova. În mod special se adresează câtorva categorii. Da, evident că și pentru diasporă, dar să nu uităm că avem foarte multe persoane cu posibilități limitate de mobilitate în ziua alegerilor – persoane care nu se pot deplasa, care se află pe patul de spital etc.”, a explicat Victor Guzun. Potrivit lui, este foarte important de știut că votul online este doar o alternativă, iar votarea în secții, pe buletinul de hârtie, va rămâne.

Sergiu Gurduza, membru CEC, a spus că votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului.

La fel ca votul tradițional pe hârtie, acesta presupune doi pași: 1. identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și 2. exprimarea opțiunii de vot.

În cadrul alegerilor sau referendumului, alegătorii trebuie să introducă în urna virtuală (electronică) nu mai mult de un singur vot valabil exprimat. Dacă un alegător votează de mai multe ori, doar ultimul vot valabil exprimat va fi contabilizat.

Sergiu Gurduza a declarat că printre riscurile identificate țin de violarea principiului confidențialității votului, forțarea alegătorului să voteze pentru un anumit candidat sau un eventual atac cibernetic asupra sistemului, inclusiv cu modificarea rezultatelor votării.

Utilizarea sistemului de vot prin internet urmează să fie decisă de către Parlament urmare a mai multe rapoarte prezentate de către CEC, Guvern și SIS cu privire la nivelul de pregătire a sistemului și asigurare a securității cibernetice.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: