allmoldova.com

Alegeri la Hâncești. Câte persoane s-au prezentat la urnele de vot

„Procesul electoral din circumscripția Hâncești se desfășoară în regim normal”. Anunțul a fost făcut de Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 15 martie. 

Acesta a mai informat că la urnele de vot s-au prezentat circa 9 800 de alegători sau circa 16% din numărul total celor incluși în listele electorale.

De asemenea, cea mai mare rată de participare este înregistrată în localitatea Sărata-Mereșeni (25%). Pe de altă parte, cea mai mică rată de participare la vot se atestă în localitatea Lăpușna (10%).

Mai mult, în localitatea Logănești a fost documentat un caz de transportare a alegătorilor la secția de votare.

Precizăm că alegătorii din circumscripția nr. 38, Hâncești, care cuprinde teritorial municipiul Hâncești și alte 24 de localități din raion, sunt așteptați astăzi, 15 martie, la urne. Aceștia urmează să-și aleagă deputatul care îi va reprezenta în parlament.

Alegătorii vor alege între șase concurenți electorali: Ion Mereuță (PDM), Ștefan Gațcan (PSRM), Olesea Stamate (PAS), Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral UNIREA) și Grigore Cobzac (candidat independent). Candidatul Partidului Politic Șor, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală, pe motiv că a folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: