Alegeri timp de două zile și fără concerte. 14 noutăți ale Codului electoral care vor fi aplicate în premieră la alegerile locale generale din 5 noiembrie
Full Article 4 minutes read

Alegeri timp de două zile și fără concerte. 14 noutăți ale Codului electoral care vor fi aplicate în premieră la alegerile locale generale din 5 noiembrie

Asociația Promo-LEX a publicat pe 7 august, ziua când începe perioada electorală, 14 prevederi din noul Cod electoral, adoptat în decembrie 2022, care vor fi în premieră aplicate în cadrul scrutinului din 7 noiembrie.

Cele 14 noutățile sunt prezentate în ordinea cronologică desfășurării procesului electoral.

  1. Modalitate nouă de stabilire a datei alegerilor. Până acum data alegerilor locale generale sau anticipate se stabilea prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri. Potrivit noului Cod Electoral, alegerile locale generale au loc în ultima duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie. Data alegerilor se stabilește de către Comisia Electorală Centrală cu cel puțin 70 de zile înainte de ziua alegerilor.
  2. Probabilitatea desfășurării alegerilor timp de 2 zile (sâmbătă și duminică) în anumite secții de votare. Potrivit Codului electoral, acest fapt se stabilește, din motive obiective (pandemii, situații excepționale, asigurarea dreptului la vot în condiții neordinare, numărul mare de alegători înregistrați la secțiile de vot de peste hotare etc.), prin hotărârea CEC cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.
  3. Reducerea numărului de semnături în susținerea candidaților independenți la funcția de primar de la 5% la 1% din numărul alegătorilor înregistrați, cu un prag minim de 100 de semnături.
  4. Posibilitatea alegătorului de a susține prin semnătura mai mulți candidați independenți. Dacă anterior, alegătorii puteau susține, prin semnătură, doar un singur candidat, acum pot susține mai mulți candidați independenți pentru mai multe funcții elective, însă nu pot susține același candidat, prin semnătură, de două și mai multe ori.
  5. Persoanele fizice vor putea face donații în numerar doar în valoare de până la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv, din totalul de 6 salarii medii lunare maxim ce pot fi donate. Amintim că anterior era posibilitatea de a dona în numerar până la 3 salarii.
  6. Uniformizarea posibilităților de a dona pentru cetățenii Republicii Moldova din țară și pentru cei de peste hotare este o altă noutate a legislației electorale. Astfel, în ambele cazuri persoanele fizice au dreptul să doneze până la 6 salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv, dar nu mai mult de 30% din venitul anual al acestora înregistrat pentru anul calendaristic precedent.
  7. Cota minimă de reprezentare de 40%. Listele consilierilor locali și raionali se vor întocmi respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.
  8. Uniformizarea începerii campaniei electorale pentru toți concurenții. Dacă, anterior, campania electorală a concurenților la alegerile locale începea din momentul înregistrării, acum agitația electorală va fi permisă cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, indiferent de tipul scrutinul. Promo-LEX a susținut această prevedere care asigură condiții echitabile tuturor concurenților în alegeri.
  9. Interzicerea transportării organizate a alegătorilor, în ziua alegerilor, precum și a concertelor și altor evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, artiștilor din țară și de peste hotare, în campanie.

  10. Restricțiile speciale ale dreptului de vot. Potrivit Codului electoral, la alegerea consiliului local și a primarului vor putea participa doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin.
  11. Condițiile speciale pentru a fi ales. Micșorarea de la 25 la 23 de ani a vârstei pentru candidații la funcția de primar.
  12. Concurenții electorali nu vor mai avea observatori, acest drept fiind păstrat la nivel național doar pentru asociațiile obștești și instituțiile de cercetare și instruire în domeniul electoral. Concurenții electorali vor putea în continuare desemna persoane de încredere, dar și reprezentanți în cadrul organelor electorale, drepturile celor din urmă fiind completate cu aspecte relevante ce țin de activitatea observatorilor.
  13. Prezență la vot de minim 1/5 de alegători pentru validarea turului II de scrutin.

  14. Confirmarea alegerilor și validarea mandatelor aleșilor locali se va face de către consiliile electorale de circumscripție.

Amintim că politicienii care au anunțat deja că vor candida pentru funcția de primar al municipiului Chișinău sunt:

  • Ruslan Codreanu – Partidul Puterea Oamenilor
  • Tatiana Bordeianu – PACE
  • Lilian Carp – PAS
  • Mihail Bagas – Mișcarea social-politică „Liga Orașelor și Comunelor”
  • Ion Bulgac – CUB
  • Victor Chironda – Platforma DA
  • Ion Purice – PL
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: