Aleși din prima încercare: peste 600 de localități din Moldova și-au decis deja primarii. În câte se va merge la vot peste două săptămâni
Full Article 2 minutes read

Aleși din prima încercare: peste 600 de localități din Moldova și-au decis deja primarii. În câte se va merge la vot peste două săptămâni

În 623 de localități din Republica Moldova au fost aleși primarii din primul tur. În celelalte 265 de localități se va organiza turul II. Acesta este planificat pentru data de 19 noiembrie. Precizările au fost făcute de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe 6 noiembrie. 

Reprezentanții Comisiei au anunțat că la scrutinul din 5 noiembrie au participat peste un milion 147 de mii de alegători.

Potrivit instituției electorale, în 623 de localități din țară au fost aleși primarii din primul tur.

În celelalte 265 de localități nici un candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi. Astfel, în termen de două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin – cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Secretarul Comisiei Alexandr Berlinschii a declarat că „pentru săptămână aceasta este planificată o ședință a CEC, unde urmează să fie fixată stabilirea datei turului al doilea în acel număr de localități deja menționat”. „Data turului II este fixă, 19 noiembrie„, a menționat Berlinschii.

Comisia a atenționat că, în cazul alegerilor locale, candidații care au trecut în al doilea tur de scrutin pot desfășura campanie electorală doar după stabilirea datei celui de-al doilea tur de scrutin prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale.

***

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. Potrivit rezultatelor preliminare, Ion Ceban a obținut al doilea mandat de primar al mun. Chișinău. În Consiliul Municipal al capitalei, 7 formațiuni politice își vor delega reprezentanți. Cel puțin aceasta reiese din datele preliminare după prelucrarea tuturor celor 305 procese verbale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: