Alexandru Rjavitin, care fusese dat dispărut, a apărut într-un reportaj al unei televiziuni din Transnistria. A fost, din nou, înrolat în armată
Full Article 3 minutes read

Alexandru Rjavitin, care fusese dat dispărut, a apărut într-un reportaj al unei televiziuni din Transnistria. A fost, din nou, înrolat în armată

Locuitorul din stânga Nistrului, Alexandr Rjavitin, despre care activiștii pentru drepturile omului și deputații de la Chișinău au anunțat că a fost răpit, a fost din nou înrolat în armata transnistreană. Сel puțin asta reiese dintr-un reportaj difuzat de postul de televiziune „Pervîi Predsnestrovskii” în data de 4 februarie.

În reportaj se arată că în 2015 Rjavitin a dezertat din armata transnistreană. În decembrie 2019 el s-a întors în Transnistria și a fost reținut, „potrivit legii”, au subliniat jurnaliștii.

Rjavitin a fost ținut o vreme în izolator, după care a fost, din nou, înrolat în armată. Potrivit reportajului difuzat, autoritățile de la Tiraspol au decis să înlocuiască, astfel, pedeapsa cu închisoarea.

„Organele de drept niciodată nu m-au bătut, niciodată nu m-au umilit”, a declarat Rjavitin în materialul difuzat.

La rândul său, șeful secției privind asigurarea social-psihologică din cadrul Ministerului Apărării de la Tiraspol, Egor Melniciuk, a declarat că „reținerea lui Rjavitin nu și-a avut rostul”. Potrivit acestuia, Rjavitin „efectuează stagiul militar la fel ca ceilalți”, dar acesta ar avea anumite restricții: nu este inclus în diviziunile care au acces la arme și „temporar este restricționat de la permisii”.

La sfârșitul reportajului se specifică că Rjavitin „așteaptă decizia definitivă a organelor de urmărire”. Cât timp va petrece Rjavitin în armată nu se precizează. Potrivit legislației locale, stagiul militar durează un an.

Amintim că, în data de 30 decembrie, asociaţia Promo-LEX a anunțat că, în august 2015, Rjavitin a fugit din structurile paramlitare din stânga Nistrului, acuzând grave abuzuri şi încălcări ale drepturilor sale. El ar fi trecut înot râul Nistrul şi ar fi mers trei zile pe jos până la Chişinău, în uniforma sa militară şi în şlapi, pentru că nu a mai suportat umilinţele şi bătăile la care era supus. Pentru că a evadat şi a îndrăznit să vorbească despre condiţiile şi tratamentul inuman la care a fost supus, administraţia de la Tiraspol a inițiat un dosar penal pe numele său.

La Chişinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistenţa Asociaţiei Promo-LEX, fiind ajutat să-şi confirme cetăţenia Republicii Moldova şi să-şi perfecteze actele respective. Datorită circumstanţelor descrise, Alexandru Rjavitin a evitat să meargă la familia sa rămasă în Transnistria. Totuşi, din discuţiile cu familia şi prietenii lui Alexandru Rjavitin, s-a aflat că acesta a mers să îşi viziteze familia în s. Pervomaisc, iar la 18 decembrie, în jurul orei 20:00, a dispărut.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: